© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Chleb pszenno-orkiszowy

Nie ma jak domowy chlebuś, a jeszcze lepiej, jak jest mało wymagający :-) Ten w zasadzie wymaga tylko dobrego wymieszania w misce, a potem to już żyje swoim życiem, jest banalnie prosty do wykonania i bardzo smaczny. Polecam, bo warto.

 

SKŁADNIKI:

250 g mąki pszennej chlebowej

250 g mąki orkiszowej

400 ml ciepłej wody

2 łyżeczki soli

ok. 5 g drożdży

 

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuścić w wodzie i wymieszać dokładnie w misce z resztą składników. Ciasto ma być lekkie i klejące. Miskę przykryć folią i odstawić na noc do wyrośnięcia. Następnego dnia rano ciasto kilka razy poprzekładać plastikową łopatką aż zacznie odchodzić od miski, dalej będzie się lepić do rąk. Nagrzać piekarnik do 230 stopni razem z brytfanką lub innym naczyniem do pieczenia chleba. Ciasto przełożyć do ciepłego naczynia, przykryć pokrywą i piec przez 15-20 minut. Następnie zdjąć pokrywę, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 45 minut. Upieczony chleb studzić na kratce.Chlebek jest pyszny i ma chrupiącą skórkę.

SMACZNEGO!!!

 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakował :-)
05 lutego 2020

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...