YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

16 czerwca 2019

Chcę się z Wami podzielić kolejnym chlebkiem tym razem pszenno-żytnim na jogurcie z siemieniem lnianym i słonecznikiem. Powiem szczerze, że już nie mam faworyta w chlebkach, bo jaką wersję bym nie upiekła, to wszystkim smakuje :-) poniżej podaję prosty przepis na jeden większy bochenek lub dwa w keksówkach, pozdrawiam Was serdecznie i życzę miłego wieczoru :-)

 

SKŁADNIKI:

400 g mąki pszennej chlebowe

100 g mąki żytniej

2 płaskie łyżeczki soli

30 g drożdży

1 łyżeczka miodu

200 g jogurtu naturalnego gęstego

200 ml ciepłej wody

siemię lniane i ziarna słonecznika

 

PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży i miodu zrobić zaczyn (drożdże mają być płynne). Mąki wsypać do miski lub misy robota. Dodać zaczyn i pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po wyrośnięciu ciasto poprzekładać ręką i włożyć do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia lub podzielić na dwie części i przełożyć do wysmarowanych masłem keksówek. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Chlebki przed włożeniem do piekarnika ponacinać według uznania i piec 45 minut do zrumienienia. Po upieczeniu wyjąć z foremek i studzić na kratce.

 
SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Chleb pszenno-żytni na jogurcie z ziarnami

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl