czyli radosna twórczość w kuchni...
Chcę się z Wami podzielić kolejnym chlebkiem tym razem pszenno-żytnim na jogurcie z siemieniem lnianym i słonecznikiem. Powiem szczerze, że już nie mam faworyta w chlebkach, bo jaką wersję bym nie upiekła, to wszystkim smakuje :-) poniżej podaję prosty przepis na jeden większy bochenek lub dwa w keksówkach, pozdrawiam Was serdecznie i życzę miłego wieczoru :-)
SKŁADNIKI:
400 g mąki pszennej chlebowe
100 g mąki żytniej
2 płaskie łyżeczki soli
30 g drożdży
1 łyżeczka miodu
200 g jogurtu naturalnego gęstego
200 ml ciepłej wody
siemię lniane i ziarna słonecznika
PRZYGOTOWANIE:
Z drożdży i miodu zrobić zaczyn (drożdże mają być płynne). Mąki wsypać do miski lub misy robota. Dodać zaczyn i pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po wyrośnięciu ciasto poprzekładać ręką i włożyć do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia lub podzielić na dwie części i przełożyć do wysmarowanych masłem keksówek. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Chlebki przed włożeniem do piekarnika ponacinać według uznania i piec 45 minut do zrumienienia. Po upieczeniu wyjąć z foremek i studzić na kratce.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.