GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

16 czerwca 2019

Chcę się z Wami podzielić kolejnym chlebkiem tym razem pszenno-żytnim na jogurcie z siemieniem lnianym i słonecznikiem. Powiem szczerze, że już nie mam faworyta w chlebkach, bo jaką wersję bym nie upiekła, to wszystkim smakuje :-) poniżej podaję prosty przepis na jeden większy bochenek lub dwa w keksówkach, pozdrawiam Was serdecznie i życzę miłego wieczoru :-)

 

SKŁADNIKI:

400 g mąki pszennej chlebowe

100 g mąki żytniej

2 płaskie łyżeczki soli

30 g drożdży

1 łyżeczka miodu

200 g jogurtu naturalnego gęstego

200 ml ciepłej wody

siemię lniane i ziarna słonecznika

 

PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży i miodu zrobić zaczyn (drożdże mają być płynne). Mąki wsypać do miski lub misy robota. Dodać zaczyn i pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po wyrośnięciu ciasto poprzekładać ręką i włożyć do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia lub podzielić na dwie części i przełożyć do wysmarowanych masłem keksówek. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Chlebki przed włożeniem do piekarnika ponacinać według uznania i piec 45 minut do zrumienienia. Po upieczeniu wyjąć z foremek i studzić na kratce.

 
SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Chleb pszenno-żytni na jogurcie z ziarnami

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie