czyli radosna twórczość w kuchni...
Ten chlebek to hit do grilla. Polecam, bo jest pyszny! Przygotowanie jest łatwe, efektownie wygląda i świetnie smakuje.
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
300 ml ciepłego mleka
60 ml oliwy
Dodatkowo:
150 g masła
5-6 ząbków czosnku
sól i pieprz do smaku
zielenina: szczypiorek, pietruszka i koperek
100-150 g tartego żółtego sera
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, dokładnie wymieszać, dodać 2 łyżki mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Resztę składników na ciasto wymieszać w misce i dodać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto będzie lekko kleiste.
W tym czasie przygotować masło. Do miękkiego masła wcisnąć czosnek i posiekaną zieleninę według uznania. Następnie całość doprawić solą i pieprzem.
Okrągłą formę do pieczenia o śr. 26 cm wysmarować masłem.
Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować na cienki prostokąt ok. 50x40 cm. Całość wysmarować dokładnie masłem czosnkowym, a na połowie rozsypać tarty ser. Na połowę z serem nałożyć drugą część ciasta, dokładnie docisnąć i posklejać brzegi. Następnie ciasto kroimy wzdłuż krótszego boku na paski szerokości ok. 2-3 cm. Każdy pasek zwijamy w harmonijkę i przekładamy na formę. Kolejne zwinięte paski układamy wokół brzegu aż do środka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół przez ok. 25 minut do zrumienienia.
Polecam, bo chlebek jest przepyszny!
Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY lub na moim kanale YouTube
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.