YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

08 listopada 2020

Ten chlebek sprawdzi się zarówno na kolacji, jak i jako dodatek do przysmaków z grilla. Bynajmniej nie jest fit, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie pyszności :-)

 

SKŁADNIKI:

1 chleb pszenny ok. 500 g

150 g masła

8-9 ząbków czosnku

suszone zioła prowansalskie lub ulubione świeże

sól i pieprz do smaku

ok. 200 g sera (zetrzeć na grubej tarce)

 

PRZYGOTOWANIE:

Chleb naciąć w poprzek w kratkę (najpierw z jednej strony, potem z drugiej).W rondelku rozpuścić masło, do gorącego wcisnąć czosnek, doprawić ziołami oraz solą i pieprzem, wymieszać. Chleb przełożyć na formę wyłożoną folią aluminiową. Łyżką wlewać masło w chleb, żeby każda szczelina była nasączona. Zostawić 3-4 łyżki masła na potem. Następnie wcisnąć tarty ser w szczeliny chleba. Na koniec polać górę chleba resztą masła, zawinąć szczelnie folią i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół na 30 minut. Po tym czasie chleb wyjąć z piekarnika, rozwinąć folię i włożyć z powrotem na ok. 10-15 minut do zrumienienia. Podawać na ciepło.

Polecam, bo jest rewelacyjny.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakował :-)

Chlebek odrywany z serem i masłem czosnkowym

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl