czyli radosna twórczość w kuchni...
Ostatnio na mojej imprezie grillowej pojawił się chlebek odrywany ziołowo-czosnkowy, chlebek wyszedł wprost genialny i zachwycił moich gości :-) podgrzany następnego dalej był dobry :-)
SKŁADNIKI (z tego wyszła prawie cała blacha z piekarnika):
700 g mąki pszennej
3 żółtka
4 łyżki roztopionego masła
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1,5 szkl ciepłej wody
70 g drożdży
Masło ziołowe:
150 g roztopionego masła + zioła prowansalskie + posiekany koperek + 4 ząbki czosnku + sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem. Do miski wsypać mąkę, sól i dodać żółtka. Wlać drożdże i roztopione masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Następnie ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm i posmarować masłem ziołowym. Następnie pokroić na paski szerokości ok. 5 cm. Paski zwijamy w harmonijkę i układamy koło siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (masłem do góry). Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Piec w piekarniku 185 stopni góra-dół ok 30-40 minut. Najlepiej smakuje podawany na ciepło.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.