© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Chlebek odrywany ziołowo-czosnkowy

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Ostatnio na mojej imprezie grillowej pojawił się chlebek odrywany ziołowo-czosnkowy, chlebek wyszedł wprost genialny i zachwycił moich gości :-) podgrzany następnego dalej był dobry :-)

 

SKŁADNIKI (z tego wyszła prawie cała blacha z piekarnika):

700 g mąki pszennej 

3 żółtka 

4 łyżki roztopionego masła 

2 łyżeczki cukru 

1 łyżeczka soli 

1,5 szkl ciepłej wody 

70 g drożdży 

Masło ziołowe:

150 g roztopionego masła + zioła prowansalskie + posiekany koperek + 4 ząbki czosnku + sól i pieprz do smaku 

 

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem. Do miski wsypać mąkę, sól i dodać żółtka. Wlać drożdże i roztopione masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Następnie ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1 cm i posmarować masłem ziołowym. Następnie pokroić na paski szerokości ok. 5 cm. Paski zwijamy w harmonijkę i układamy koło siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (masłem do góry). Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Piec w piekarniku 185 stopni góra-dół ok 30-40 minut. Najlepiej smakuje podawany na ciepło.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

21 maja 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...