czyli radosna twórczość w kuchni...
Witam się z Wami serdecznie bardzo popularnym chlebkiem Nan z masełkiem ziołowo-czosnkowym. Prosty przepis i pyszny dodatek do grilla i nie tylko. Z poniższego przepisu wychodzi ok. 8-10 sztuk w zależności od wielkości.
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
30 g drożdży
300 ml ciepłej wody
60 ml oliwy
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Masło ziołowe:
70 g roztopionego masła + posiekany koperek i pietruszka + 4 ząbki czosnku + sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Z drożdży i cukru zrobić zaczyn (drożdże mają się upłynnić). W misce wymieszać pozostałe składniki i zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Następnie podzielić na 8-10 części i z każdej uformować mały płaski prostokąt. Przełożyć na tacki grillowe lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia na ok. 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed położeniem na grilla lub włożeniem do piekarnika posmarować chlebki masełkiem. Piec na słabszym żarze i doglądać, żeby się nie spaliły, przewrócić na drugą stronę. W piekarniku piec ok. 10 minut w temperaturze 230 stopni.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.