YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

05 czerwca 2019

Witam się z Wami serdecznie bardzo popularnym chlebkiem Nan z masełkiem ziołowo-czosnkowym. Prosty przepis i pyszny dodatek do grilla i nie tylko. Z poniższego przepisu wychodzi ok. 8-10 sztuk w zależności od wielkości.  

 

SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej

30 g drożdży

300 ml ciepłej wody

60 ml oliwy

2 płaskie łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

Masło ziołowe:

70 g roztopionego masła + posiekany koperek i pietruszka + 4 ząbki czosnku + sól i pieprz do smaku 

 

PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży i cukru zrobić zaczyn (drożdże mają się upłynnić). W misce wymieszać pozostałe składniki i zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Następnie podzielić na 8-10 części i z każdej uformować mały płaski prostokąt. Przełożyć na tacki grillowe lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia na ok. 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed położeniem na grilla lub włożeniem do piekarnika posmarować chlebki masełkiem. Piec na słabszym żarze i doglądać, żeby się nie spaliły, przewrócić na drugą stronę. W piekarniku piec ok. 10 minut w temperaturze 230 stopni.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

Chlebki Nan 

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl