GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

19 czerwca 2021

Poznajcie przepis na mega chrupiące gofry jak z budki. Do popołudniowej kawusi są jak znalazł, no i banalnie proste. Niby sukcesem chrupiących gofrów jest mocna gofrownica, ale moja 750W też dała radę... zatem do dzieła:

 

SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki tortowej

2 szklanki mleka

2 jajka

1 op. cukru z wanilią (nie mylić z wanilinowym!)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru pudru

1/3 szklanki oleju

szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE:

Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. W misce wymieszać mikserem lub trzepaczką mąkę, mleko, cukier puder, olej, cukier z wanilią i żółtka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z resztą ciasta, żeby nie straciło puszystości.

Mocno rozgrzać gofrownicę. Można ją trochę nasmarować olejem. Nakładać ciasto i piec do zrozumienia kilka minut. Czas pieczenia zależy od mocy urządzenia, u mnie każda porcja piekła się ok. 6 minut. Przepis na 10 kwadratowych gofrów.

Dodatki już według uznania. Ja wykorzystałam domową konfiturę z pomarańczy, którą robiłam przy okazji sernika na zimno. Przepis na ten pyszny sernik znajdziecie TUTAJ.

Polecam, bo gofry są pyszne 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
Przepis na zupę krem z pieczarek

Chrupiące gofry

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie