czyli radosna twórczość w kuchni...
Poznajcie przepis na mega chrupiące gofry jak z budki. Do popołudniowej kawusi są jak znalazł, no i banalnie proste. Niby sukcesem chrupiących gofrów jest mocna gofrownica, ale moja 750W też dała radę... zatem do dzieła:
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki tortowej
2 szklanki mleka
2 jajka
1 op. cukru z wanilią (nie mylić z wanilinowym!)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
1/3 szklanki oleju
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. W misce wymieszać mikserem lub trzepaczką mąkę, mleko, cukier puder, olej, cukier z wanilią i żółtka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z resztą ciasta, żeby nie straciło puszystości.
Mocno rozgrzać gofrownicę. Można ją trochę nasmarować olejem. Nakładać ciasto i piec do zrozumienia kilka minut. Czas pieczenia zależy od mocy urządzenia, u mnie każda porcja piekła się ok. 6 minut. Przepis na 10 kwadratowych gofrów.
Dodatki już według uznania. Ja wykorzystałam domową konfiturę z pomarańczy, którą robiłam przy okazji sernika na zimno. Przepis na ten pyszny sernik znajdziecie TUTAJ.
Polecam, bo gofry są pyszne
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.