© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Chrupiące stripsy z kurczaka w kukurydzianej panierce

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Stripsy z kurczaka w pysznej chrupiącej kukurydzianej panierce to ulubiona przekąska mojego syna :-) zresztą cała rodzina je uwielbia, a na imprezach cieszą się również ogromną popularnością :-) Zaletą jest szybkość przygotowania i oczywiście smak, który nie odbiega, ba...  jest nawet dużo lepszy od tych ze znanej sieci fast-food :-) Mięsko jest bardzo delikatne i soczyste w środku, a chrupiąca panierka jest taką swoistą wisienką na torcie. Polecam spróbować :-)

 

SKŁADNIKI:

2 filety z kurczaka

Marynata:

2 ząbki czosnku

trochę oliwy

odrobina octu jabłkowego lub soku z cytryny

sól i pieprz

Ciasto:

2 jajka

4-5 łyżek mąki kukurydzianej

odrobina mleka

sól i pieprz

Dodatkowo:

płatki kukurydziane do panierowania

olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Filety pokroić na cienkie paski i przełożyć do miski. Następnie wlać trochę oliwy i octu jabłkowego, dodać przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprz i całość dokładnie wymieszać. Mięso odstawić na 15 minut.

W tym czasie przygotować ciasto i płatki kukurydziane.

Do głębokiego talerza wbić dwa jajka, dodać sól, pieprz, trochę mleka i dokładnie roztrzepać widelcem lub trzepaczką. Następnie partiami dodawać mąkę kukurydzianą i mieszać aż powstanie gęste lejące ciasto.

Płatki kukurydziane zmiksować w malakserze lub rozbić wałkiem w woreczku strunowym, ale nie za drobno. Mają być wyczuwalne, a nie w proszku.

Zamarynowane mięso obtaczać partiami w cieście i panierować w płatkach kukurydzianych.

Na rozgrzaną patelnię wlać olej do ok. 1 cm wysokości. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony po 2-3 minuty do zrumienienia. Usmażone stripsy przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do wchłonięcia nadmiaru tłuszczu.

Gotowe stripsy podawać z ulubionym sosem, a u mnie zawsze czosnkowy.  Przepis na domowy sos czosnkowy znajdziesz TUTAJ

Stripsy w wersji bardziej fit można również upiec w piekarniku, wtedy należy je ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić lub spryskać oliwą i piec w 180-200 stopniach ok. 20-30 minut do zrumienia.

Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY na moim kanale YouTube.

 
SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
22 lipca 2022

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...