czyli radosna twórczość w kuchni...
Dzisiaj proponuję ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Ciasto jest wilgotne, pyszne, można dodać to co się lubi, np. twaróg, śliwki, truskawki, jabłka, no i oczywiście kruszonkę. Ciasto ze zdjęcia jest wysokie, bo piekło się na blasze 30x25 cm, można je spokojnie zrobić na blasze 35x25, będzie wtedy trochę niższe. Zaczyn najlepiej przygotować wieczorem i piec ciasto następnego dnia. Polecam, bo naprawdę warto :-)
SKŁADNIKI:
Zaczyn:
Do zamykanego szklanego lub plastikowego naczynia dodawać po kolei, bez mieszania poniższe produkty:
50 g pokruszonych drożdży
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
1 szkl. oleju
1 szkl. mleka
Zamknąć naczynie i włożyć na noc do lodówki.
Dodatkowo:
500 g przesianej mąki
masło+bułka tarta do przygotowania formy
PRZYGOTOWANIE:
Następnego dnia do miski wsypać mąkę, wlać cały zaczyn i miksować na jednolitą masę. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Formę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h.
Po tym czasie na ciasto położyć ulubione dodatki, np. śliwki (skórkami do dołu), twaróg (zmieszany z żółtkami i cukrem pudrem), no i oczywiście kruszonka.
Kruszonka: (z tego przepisu wychodzi dużo kruszonki, jeśli tyle nie lubicie, to zróbcie z połowy)
2 szkl. mąki
200 g masła
150 g cukru trzcinowego
opcjonalnie cynamon
Masło pokroić na kawałki, dodać mąkę, cukier i ewentualnie cynamon i wyrobić na gładką masę. Włożyć do woreczka i do lodówki na ok. 0,5 h.
Przygotowane ciasto włożyć do piekarnika na 180 stopni góra-dół na ok. 30 minut do suchego patyczka.
SMACZNEGO!!!
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.