© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Przepis na zupę krem z pieczarek

Dzisiaj proponuję ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Ciasto jest wilgotne, pyszne, można dodać to co się lubi, np. twaróg, śliwki, truskawki, jabłka, no i oczywiście kruszonkę. Ciasto ze zdjęcia jest wysokie, bo piekło się na blasze 30x25 cm, można je spokojnie zrobić na blasze 35x25, będzie wtedy trochę niższe. Zaczyn najlepiej przygotować wieczorem i piec ciasto następnego dnia. Polecam, bo naprawdę warto :-)

SKŁADNIKI:

Zaczyn:

Do zamykanego szklanego lub plastikowego naczynia dodawać po kolei, bez mieszania poniższe produkty:

50 g pokruszonych drożdży

1 szkl. cukru

1 cukier waniliowy

3 jajka

1 szkl. oleju

1 szkl. mleka

Zamknąć naczynie i włożyć na noc do lodówki.

Dodatkowo:

500 g przesianej mąki

masło+bułka tarta do przygotowania formy

 

PRZYGOTOWANIE:

Następnego dnia do miski wsypać mąkę, wlać cały zaczyn i miksować na jednolitą masę. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Formę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. 

Po tym czasie na ciasto położyć ulubione dodatki, np. śliwki (skórkami do dołu), twaróg (zmieszany z żółtkami i cukrem pudrem), no i oczywiście kruszonka.

Kruszonka: (z tego przepisu wychodzi dużo kruszonki, jeśli tyle nie lubicie, to zróbcie z połowy)

2 szkl. mąki

200 g masła

150 g cukru trzcinowego

opcjonalnie cynamon

Masło pokroić na kawałki, dodać mąkę, cukier i ewentualnie cynamon i wyrobić na gładką masę. Włożyć do woreczka i do lodówki na ok. 0,5 h.

 

Przygotowane ciasto włożyć do piekarnika na 180 stopni góra-dół na ok. 30 minut do suchego patyczka.

 

SMACZNEGO!!!

 

Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

14 kwietnia 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...