czyli radosna twórczość w kuchni...
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to jedne z moich ulubionych słodkości. Delikatna kwaskowatość śliwek przełamana słodką cynamonową kruszonką to raj dla podniebienia. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, każdy sobie z nim poradzi, jest pyszne, więc polecam spróbować :-)
Przepis na formę 37x25 cm.
SKŁADNIKI:
480 g mąki pszennej
80 g masła
1 jajko
4 łyżki cukru (lub więcej, jeśli lubisz słodkie ciasto)
20 g drożdży + 1 łyżeczka cukru
200 ml ciepłego mleka
szczypta soli
Dodatkowo:
15-20 szt. śliwek
Kruszonka:
100 g zimnego masła (pokrojonego na kawałki)
1 szklanka mąki krupczatki
1 łyżeczka cynamonu
80 g cukru trzcinowego
PRZYGOTOWANIE:
Z drożdży zrobić zaczyn (do mleka wsypać 1 łyżeczkę cukru z pokruszonymi drożdżami, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut). Do miski lub misy robota wsypać mąkę, dodać resztę cukru, szczyptę soli, roztopione masło, 1 jajko i wlać zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut aż będzie elastyczne. Zostawić w misce, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, czyli wszystkie składniki krótko wyrabiamy na kruche grudki i wstawiamy do lodówki.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na połówki lub ćwiartki.
Ciasto po wyrośnięciu raz jeszcze chwilkę wyrobić i rozłożyć równomiernie w formie (można również rozwałkować na prostokąt).
Na ciasto gęsto układać w rzędach śliwki skórką do dołu. Górę posypać kruszonką.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół 180 stopni, piec ok. 40-45 minut do lekkiego zrumienienia.
Ciasto jest pyszne :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.