© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to jedne z moich ulubionych słodkości. Delikatna kwaskowatość śliwek przełamana słodką cynamonową kruszonką to raj dla podniebienia. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, każdy sobie z nim poradzi, jest pyszne, więc polecam spróbować :-)

Przepis na formę 37x25 cm.

 

SKŁADNIKI:

480 g mąki pszennej

80 g masła

1 jajko

4 łyżki cukru (lub więcej, jeśli lubisz słodkie ciasto)

20 g drożdży + 1 łyżeczka cukru

200 ml ciepłego mleka

szczypta soli

Dodatkowo:

15-20 szt.  śliwek

Kruszonka:

100 g zimnego masła (pokrojonego na kawałki)

1 szklanka mąki krupczatki

1 łyżeczka cynamonu

80 g cukru trzcinowego

 

PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży zrobić zaczyn (do mleka wsypać 1 łyżeczkę cukru z pokruszonymi drożdżami, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut). Do miski lub misy robota wsypać mąkę, dodać resztę cukru, szczyptę soli, roztopione masło, 1 jajko i wlać zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut aż będzie elastyczne. Zostawić w misce, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, czyli wszystkie składniki krótko wyrabiamy na kruche grudki i wstawiamy do lodówki.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na połówki lub ćwiartki.

Ciasto po wyrośnięciu raz jeszcze chwilkę wyrobić i rozłożyć równomiernie w formie (można również rozwałkować na prostokąt).

Na ciasto gęsto układać w rzędach  śliwki skórką do dołu. Górę posypać kruszonką.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół 180 stopni, piec ok. 40-45 minut do lekkiego zrumienienia. 

Ciasto jest pyszne :-)

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
18 lipca 2022

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...