YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

18 lipca 2022

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to jedne z moich ulubionych słodkości. Delikatna kwaskowatość śliwek przełamana słodką cynamonową kruszonką to raj dla podniebienia. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, każdy sobie z nim poradzi, jest pyszne, więc polecam spróbować :-)

Przepis na formę 37x25 cm.

 

SKŁADNIKI:

480 g mąki pszennej

80 g masła

1 jajko

4 łyżki cukru (lub więcej, jeśli lubisz słodkie ciasto)

20 g drożdży + 1 łyżeczka cukru

200 ml ciepłego mleka

szczypta soli

Dodatkowo:

15-20 szt.  śliwek

Kruszonka:

100 g zimnego masła (pokrojonego na kawałki)

1 szklanka mąki krupczatki

1 łyżeczka cynamonu

80 g cukru trzcinowego

 

PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży zrobić zaczyn (do mleka wsypać 1 łyżeczkę cukru z pokruszonymi drożdżami, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut). Do miski lub misy robota wsypać mąkę, dodać resztę cukru, szczyptę soli, roztopione masło, 1 jajko i wlać zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut aż będzie elastyczne. Zostawić w misce, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, czyli wszystkie składniki krótko wyrabiamy na kruche grudki i wstawiamy do lodówki.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na połówki lub ćwiartki.

Ciasto po wyrośnięciu raz jeszcze chwilkę wyrobić i rozłożyć równomiernie w formie (można również rozwałkować na prostokąt).

Na ciasto gęsto układać w rzędach  śliwki skórką do dołu. Górę posypać kruszonką.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół 180 stopni, piec ok. 40-45 minut do lekkiego zrumienienia. 

Ciasto jest pyszne :-)

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl