czyli radosna twórczość w kuchni...
Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką to pyszna i wilgotna słodycz, która łączy w sobie świeżość owoców z chrupkością kruszonki. Jest to doskonałe ciasto na różne okazje, od przyjęć po codzienne deserki dla rodziny. To pyszne ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką doskonale smakuje na ciepło, ale równie dobrze smakuje po schłodzeniu. Jego wilgotność i owocowa świeżość sprawią, że będzie to ulubiona słodycz zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.
SKŁADNIKI (okrągła forma o średnicy 26 cm):
180 g miękkiego masła
330 g mąki pszennej
135 g cukru
1 opakowanie cukru z wanilią (nie mylić z wanilinowym )
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
150 g jogurtu
ok. 300 g owoców sezonowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
50 g zimnego masła
100 g mąki pszennej
cukier brązowy do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na kruszonkę szybko wyrobić i włożyć na chwilę do lodówki.
Masło zmiksować z oboma cukrami, następnie dodać pozostałe składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, jogurt i jajka i ponownie zmiksować do połączenia składników.
Formę wysmarować masłem. Owoce wymieszać delikatnie razem z mąką ziemniaczaną.
Ciasto wylać na formę, wyrównać, na górę wyłożyć owoce i je delikatnie docisnąć do ciasta, górę posypać kruszonką.
Piec ok. 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół.
Kroić po całkowitym wystudzeniu.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.