GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

01 sierpnia 2023

Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką to pyszna i wilgotna słodycz, która łączy w sobie świeżość owoców z chrupkością kruszonki. Jest to doskonałe ciasto na różne okazje, od przyjęć po codzienne deserki dla rodziny. To pyszne ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką doskonale smakuje na ciepło, ale równie dobrze smakuje po schłodzeniu. Jego wilgotność i owocowa świeżość sprawią, że będzie to ulubiona słodycz zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.

 

SKŁADNIKI (okrągła forma o średnicy 26 cm):

180 g miękkiego masła

 330 g mąki pszennej

135 g cukru

1 opakowanie cukru z wanilią (nie mylić z wanilinowym )

3 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

150 g jogurtu

ok. 300 g owoców sezonowych

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

50 g zimnego masła

100 g mąki pszennej

cukier brązowy do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na kruszonkę szybko wyrobić i włożyć na chwilę do lodówki.

Masło zmiksować z oboma cukrami, następnie dodać pozostałe składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, jogurt i jajka i ponownie zmiksować do połączenia składników.

Formę wysmarować masłem. Owoce wymieszać delikatnie razem z mąką ziemniaczaną.

Ciasto wylać na formę, wyrównać, na górę wyłożyć owoce i je delikatnie docisnąć do ciasta, górę posypać kruszonką.

Piec ok. 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół.

Kroić po całkowitym wystudzeniu.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie