© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Ciasto W-Z czyli popularna Wuzetka

Pyszna popularna wuzetka z bitą śmietaną, powidłami i polewą z czekolady. Do biszkoptu dodałam olej i mąkę ziemniaczaną, dzięki czemu nie kruszy się przy krojeniu, nie jest suchy, więc nie trzeba go  nasączać. Przepis na ciasto na formę 25x35 cm:

 

SKŁADNIKI:

4 duże jajka

pół szklanki cukru

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

3 płaskie łyżki ciemnego kakao

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki oleju

szczypta soli

Dodatkowo:

800 ml śmietany 30%

5 łyżek cukru pudru 

4 łyżeczki żelatyny

120 ml gorącej wody

1 słoik powideł śliwkowych

200 g gorzkiej czekolady+120 ml śmietany  30%

 

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt:

Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka osobno wymieszać z olejem. W dużej misce ubić białka ze szczyptą soli. Do białek partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie wlewać powoli żółtka i ubijać. Na koniec ręcznie delikatnie wmieszać mąki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni góra-dół na ok. 25 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu wystudzić.

Śmietana:

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać 1-2 łyżki śmietany, do wystudzonej żelatyny, dokładnie wymieszać i delikatnie wlewać do śmietany cały czas ubijając.

Ciasto:

Biszkopt przekroić na dwie części, dół wysmarować cienką warstwą powideł i wyłożyć śmietanę, zostawić szklankę śmietany do ozdoby. Nałożyć drugi blat ciasta, wysmarować powidłami i wylać polewę czekoladową (czekolady rozpuścić w rondelku ze 100 ml śmietany, lekko wystudzić).

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
03 grudnia 2022

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...