czyli radosna twórczość w kuchni...
SKŁADNIKI:
100 g miękkiego masła
100 g cukru
pół opakowania cukru z wanilią
200 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
2 jajka
500 g śliwek pokrojonych na pół
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i zostawić. Zmiksować masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać po jednym jajku i wsypywać mąkę. Na koniec dodać mleko i zmiksować. Formę o średnicy 28-32 cm wysmarować masłem.
Kruszonka:
100 g masła
80 g cukru brązowego
100 g mąki krupczatki
pół opakowania cukru z wanilią
cynamon
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę i kruszonkę włożyć do lodówki. Na formę wyłożyć ciasto, poukładać śliwki i posypać kruszonką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 40-50 minut do zrumienienia.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.