GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

03 sierpnia 2020

Jeśli przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego albo niezapowiedziani goście stoją już u drzwi, to proponuję crumble ze śliwkami, kruszonką i gałką lodów. Kilka składników, chwila roboty i jest pyszny deser. Crumble można robić z dowolnymi ulubionymi owocami (jabłkami z cynamonem, malinami, borówkami itp.), ale mnie najbardziej smakuje z polskich śliwek węgierek. Poniżej przepis na 4 porcje. Polecam, bo naprawdę Wasze podniebienia oszaleją :-)

 

SKŁADNIKI:

10 dużych śliwek węgierek

2-3 łyżki cukru brązowego Demerara

cynamon

Śliwki pokroić na ćwiartki i wymieszać w misce z cukrem i cynamonem.

Kruszonka:

pół szklanki mąki

50 g zimnego masła

cukier brązowy Demerara (według uznania)

cynamon

Podane składniki połączyć palcami lub siekaczem do ciasta tak, żeby powstało kruche sypkie ciasto.

 

PRZYGOTOWANIE:

Kokilki wysmarować masłem. Wyłożyć śliwki do każdej z nich, posypać kruszonką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół i piec ok. 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę wystudzić i podawać na ciepło.  Będą pyszne, jeśli obok położymy gałkę lodów.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Crumble ze śliwkami

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie