czyli radosna twórczość w kuchni...
Jeśli przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego albo niezapowiedziani goście stoją już u drzwi, to proponuję crumble ze śliwkami, kruszonką i gałką lodów. Kilka składników, chwila roboty i jest pyszny deser. Crumble można robić z dowolnymi ulubionymi owocami (jabłkami z cynamonem, malinami, borówkami itp.), ale mnie najbardziej smakuje z polskich śliwek węgierek. Poniżej przepis na 4 porcje. Polecam, bo naprawdę Wasze podniebienia oszaleją :-)
SKŁADNIKI:
10 dużych śliwek węgierek
2-3 łyżki cukru brązowego Demerara
cynamon
Śliwki pokroić na ćwiartki i wymieszać w misce z cukrem i cynamonem.
Kruszonka:
pół szklanki mąki
50 g zimnego masła
cukier brązowy Demerara (według uznania)
cynamon
Podane składniki połączyć palcami lub siekaczem do ciasta tak, żeby powstało kruche sypkie ciasto.
PRZYGOTOWANIE:
Kokilki wysmarować masłem. Wyłożyć śliwki do każdej z nich, posypać kruszonką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół i piec ok. 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę wystudzić i podawać na ciepło. Będą pyszne, jeśli obok położymy gałkę lodów.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.