© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Cukinia faszerowana

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym, ale troszkę w innej wersji, bo w sosie pomidorowym. Wyszło naprawdę pysznie, cukinie się nie rozwalały, były takie al'dente. Świetna propozycja na szybki obiad lub ciepłą kolację. Na zdjęciach widać krok po kroku jak przyrządzić to danie :-)

 

SKŁADNIKI:

2 większe cukinie

300 g mięsa mielonego (dowolnego, użyłam łopatki wieprzowej)

300 ml przecieru pomidorowego z kartonika

1 cebula dowolna

2-3 ząbki czosnku

trochę drobno startego sera twardego dojrzewającego (może być parmezan)

trochę natki pietruszki

ok. 50-70 g tartego żółtego sera

sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku

szczypta cukru

odrobina oliwy

 

PRZYGOTOWANIE:

Cukinie pokroić na kawałki szerokości ok. 4-5 cm (ogonki odkroić). Wyciąć nożem środki i zetrzeć je na grubej tarce.

Do miski przełożyć mięso, starte i odciśnięte z wody środki z cukinii, trochę tartego twardego sera dojrzewającego, posiekaną pietruszkę, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Zamieszać ręką.

W rondlu rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Chwilę smażyć na niskiej mocy, żeby się nie spaliły, a zmiękły. Wlać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i ziołami prowansalskimi. Mieszać i gotować 2-3 minuty. Następnie zblendować na gładki sos.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni termoobieg. Cukinie faszerować mięsem i układać w okrągłej formie. Następnie zalać je sosem pomidorowym i posypać tartym żółtym serem. Piec ok. 35-40 minut.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
02 sierpnia 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...