czyli radosna twórczość w kuchni...
Pomysł na pyszny obiad... cukinie faszerowane mięsem z kurczaka z warzywami, czyli papryka czerwona, cebula i marchewka. Do tego trochę tartego żółtego sera i pychota. Prosto się to robi, więc zachęcam do spróbowania :-)
SKŁADNIKI:
2 filety z kurczaka (ok. 500-600 g)
3 cukinie
1 czerwona papryka
1 duża marchewka
1 cebula
ok. 100 g tartego żółtego sera
sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Mięso zmielić maszynką (można kupić gotowe mielone). Cukinie przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środki. Oprószyć solą i pieprzem. Marchew zetrzeć na grubej tarce. Paprykę i cebulę pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć ok. 10 minut. Następnie przełożyć je na talerz. Na tą samą patelnię przełożyć mięso mielone i smażyć do miękkości. Do usmażonego mięsa dodać warzywa, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Jeszcze chwilkę smażyć.
Cukinie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich wypełnić farszem, górę posypać tartym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół przez ok. pół godziny.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.