czyli radosna twórczość w kuchni...
Ten deser to efekt wakacyjnej wizyty na chorwackim bazarze. W życiu nie jadłam tak pysznych suszonych fig i pomyślałam, że świetnie będą pasować do drożdżowego z cynamonem. Tak powstały cynamonki, których zapach unosił się po całym domu.
SKŁADNIKI:
|
Z drożdży zrobić zaczyn (1 łyżeczkę cukru zmieszać z pokruszonymi drożdżami i poczekać aż będą płynne) i wlać do miski z mąką. Dodać ciepłe mleko, 2 łyżki cukru, 100 g roztopionego masła, całe jajko i szczyptę soli. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut aż będzie elastyczne. Zostawić w misce, przykryć ściereczką lub folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Ciasto po wyrośnięciu przełożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować na cienki prostokąt, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem, dodać drobno pokrojone suszone figi, zwinąć w roladę, pokroić na kawałki, zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Piec ok. 20 minut w 200 stopniach.
Tylko tyle i aż tyle, żeby delektować się pysznym ciachem do kawki :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.