© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Cynamonki z figami

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Ten deser to efekt wakacyjnej wizyty na chorwackim bazarze. W życiu nie jadłam tak pysznych suszonych fig i pomyślałam, że świetnie będą pasować do drożdżowego z cynamonem. Tak powstały cynamonki, których zapach unosił się po całym domu.

 

SKŁADNIKI:

600 g mąki pszennej

30 g drożdży + 1 łyżeczka cukru

250 ml ciepłego mleka 

100 g roztopionego masła 

2 łyżki cukru 

1 jajko 

szczypta soli 

cukier puder

Dodatkowo:

cynamon sypki

10 suszonych fig

100 g roztopionego masła

trochę cukru do posypania

 

PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży zrobić zaczyn (1 łyżeczkę cukru zmieszać z pokruszonymi drożdżami i poczekać aż będą płynne) i wlać do miski z mąką. Dodać ciepłe mleko, 2 łyżki cukru, 100 g roztopionego masła, całe jajko i szczyptę soli. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut aż będzie elastyczne. Zostawić w misce, przykryć ściereczką lub folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. 

Ciasto po wyrośnięciu przełożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować na cienki prostokąt, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem, dodać drobno pokrojone suszone figi, zwinąć w roladę, pokroić na kawałki, zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

Piec ok. 20 minut w 200 stopniach.

Tylko tyle i aż tyle, żeby delektować się pysznym ciachem do kawki :-)

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
06 września 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...