czyli radosna twórczość w kuchni...
Dokładnie za miesiąc o tej porze będziemy zasiadać do świątecznego stołu... czas szybko leci, więc powoli trzeba zacząć myśleć o świątecznych smakołykach. Moja propozycja... cynamonowe mini tarty rustykalne ze śliwkami suszonymi i orzechami włoskimi, wyszły genialne, no i ten zapach świąt unoszący się po domu :-) Poniżej przepis na 6 sztuk średnicy ok. 12 cm:
SKŁADNIKI:
130 g zimnego masła (pokroić na kawałki)
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
1 op. cukru z wanilią
3 żółtka
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka jogurtu greckiego
Z podanych wyżej składników wyrobić ciasto, następnie włożyć je do worka foliowego i odstawić do lodówki na około pół godziny.
Dodatkowo:
150 g śliwek suszonych
100 g orzechów włoskich
4 łyżki powideł śliwkowych
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy podzielić na ćwiartki, włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Zostawić namoczone na ok. godzinę. Następnie przelać przez sitko.
Śliwki pokroić na połówki (jak są twardsze to też namoczyć, moje były mięciutkie). Przełożyć do miski, wsypać do nich orzechy i dodać powidła śliwkowe, całość wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 6 części i rozwałkować je na koła. Każde koło nakłuć widelcem i na środku rozłożyć po łyżce masy śliwkowej. Brzegi ciasta zawinąć do środka, ale tak, żeby środek był odkryty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez 35 minut.
Po wyjęciu i wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.