czyli radosna twórczość w kuchni...
Na upał najlepszy będzie lekki orzeźwiający deser... mieszanka serka i jogurtu naturalnego z dodatkiem borówek amerykańskich, orzechów i owoców zerwanych z krzaczka. Przepysznie i prosto... nie dość, że wygląda, to jest znakomite. Bazą były serki homogenizowane i jogurty naturalne wymieszane z różnymi galaretkami, nie potrzeba miksera, wystarczy zwykła trzepaczka. Poniższy przepis na 6-8 porcji w zależności od wielkości szklanek.
SKŁADNIKI:
2 serki homogenizowane po 150 g każdy
2 jogurty naturalne po 200 ml każdy
3 różne galaretki (u mnie cytrynowa, malinowa i truskawkowa)
250 borówek amerykańskich lub innych owoców np. malin, jagód, porzeczek, poziomek)
ew. trochę orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE:
Galaretkę cytrynową i truskawkową rozpuścić osobno w 250 ml wrzątku.
Galaretkę malinową (czyli tą środkową) rozpuścić w 400 ml wrzątku. Zostawić do lekkiego stężenia.
Następnie do wyższego naczynia przełożyć serki homogenizowane i jeden jogurt. Wlać tężejącą galaretkę cytrynową i mocno roztrzepać (lub zmiksować) na jednolitą masę, włożyć na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie wyjąć wsypać cześć owoców, wymieszać i porcjami przekładać do szklanek. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut do stężenia.
Następnie do tężejącej galaretki malinowej wsypać kolejną część owoców (trochę zostawić do ozdoby) wymieszać i porcjami dodawać do szklanek, włożyć do lodówki do stężenia.
Jogurt i tężejącą galaretkę truskawkową wymieszać energicznie trzepaczką lub zmiksować i wlać na górę do szklanek. Odstawić do lodówki.
Po godzinie mamy cudowny orzeźwiający deser. Przyozdobić owocami, orzechami i czym tam lubicie :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.