© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Deser z tapioki z frużeliną owocową

Gotowanie Po Mojemu - przepis na pyszną i zdrową pastę z wędzonego pstrąga z kaparami

Tapioka do niedawna była dla mnie zupełnie obca, gdzieś zasłyszana, osadzona w egzotyce, dopóki nie zjadłam deseru przygotowanego przez moją znajomą i... przepadłam :-) nie przypuszczałam, że takie niepozornie wyglądające kuleczki mogą być takie dobre, dlatego zrobiłam pierwszy raz swój deser z tapioki i gorąco polecam. Spróbujcie, bo jest prosty i szybki. Dodam jeszcze, że deser jest bardzo syczący... Zatem do dzieła :-)

 

SKŁADNIKI:

500 ml mleka kokosowego (użyłam z kartonika)

1/3 szklanki tapioki

1-2 łyżki cukru (wg uznania)

Frużelina:

200-250 g mrożonych owoców leśnych

1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody

1-2 łyżki cukru (wg uznania)

 

PRZYGOTOWANIE:

Mleko wlać do rondla, wsypać tapiokę i zostawić do namoczenia na ok. godzinę. Następnie zagotować na małym ogniu mieszając przez ok. 20 minut aż całość się zagęści i tapioka stanie się przezroczysta. Zdjąć z palnika i wystudzić.

Owoce przełożyć do rondla i zagotować, następnie dodać cukier i gotować jeszcze kilka minut. Mąkę rozpuścić w wodzie i dodać do owoców, dokładnie wymieszać aż całość się zagęści. Żelatynę namoczyć w wodzie do napęcznienia. Wyłączyć palnik i do gorących owoców dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Całość wystudzić.

W szklankach warstwowo przekładać tapiokę i frużelinę. Gdy będą już całkiem zimne przełożyć do lodówki na min. pół godziny.

Polecam, bo deserki są pyszne.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
05 lutego 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...