Tapioka do niedawna była dla mnie zupełnie obca, gdzieś zasłyszana, osadzona w egzotyce, dopóki nie zjadłam deseru przygotowanego przez moją znajomą i... przepadłam :-) nie przypuszczałam, że takie niepozornie wyglądające kuleczki mogą być takie dobre,
Moczka, na naszym śląskim stole to podstawa. Prosta do wykonania i na pewno niektórym z Was przypadłaby do gustu, bo to praktycznie piernik z bakaliami okraszony masłem. Niektóre gospodynie dodają piwo, ja nie, niektóre robią
Makówki. Dla mnie bez nich nie ma Świąt. Makówki to prosta potrawa, dlatego jak lubicie makowce, to i makówki przypadną Wam do gustu. W mojej rodzinie od zawsze jadało się w takiej wersji, jaką Wam
Witam Was serdecznie :-) mam i ja swoje własne pierwsze lody czekoladowe, podane z pokruszonymi kasztankami i polewą czekoladową, do tego rureczki waflowe i jestem w raju :-) przepis wydaje się prosty, więc koniecznie spróbujcie
Uwielbiam budyń, bezy i polewę z gorzkiej czekolady, więc pomyślałam, że fajnie byłoby to wszystko połączyć w jednym deserze, no i wymyśliłam :-)
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1 budyń czekoladowy