© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
Poznaj przepis na przepyszne domowe pszenne bułeczki kajzerki. Potrzebujesz dosłownie kilku składników, które zazwyczaj są pod ręką, żeby cieszyć się domowym pieczywem. Koniecznie wypróbuj mój przepis i przekonaj się, że zrobienie takich bułek jest proste i masz pewność, że wiesz co jesz :-)
Poniższy przepis jest na 7-8 sztuk.
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej + trochę do obsypania
100 ml ciepłego mleka
200 ml ciepłej wody
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
50 ml oleju lub roztopionego masła
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w wodzie z mlekiem i cukrem. Do miski lub misy robota wsypać mąkę i zaczyn, zacząć wyrabiać ciasto, następnie dodać sól i olej lub masło. Wyrobić elastyczne ciasto (ok. 10 minut wyrabiania), będzie się trochę kleić. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką, ponownie krótko wyrobić i zwinąć w rulon. Ciasto podzielić na 7-8 równych kawałków. Formować bułki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół.
Bułki przed włożeniem do piekarnika naciąć na kształt kajzerek lub inny dowolny oraz posypać przez sitko mąką.
Piec ok. 25 minut do zrumienienia.
Polecam, bo bułeczki są naprawdę pyszne :-)
Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY oraz na moim kanale YouTube
czyli radosna twórczość w kuchni...