© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Strona pozycjonowana przez : www.VD.pl

Domowe bułki pszenne kajzerki

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Poznaj przepis na przepyszne domowe pszenne bułeczki kajzerki. Potrzebujesz dosłownie kilku składników, które zazwyczaj są pod ręką, żeby cieszyć się domowym pieczywem.  Koniecznie wypróbuj mój przepis i przekonaj się, że zrobienie takich bułek jest proste i masz pewność, że wiesz co jesz :-)

Poniższy przepis jest na 7-8 sztuk.

 

SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej + trochę do obsypania

100 ml ciepłego mleka

200 ml ciepłej wody

25 g drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

50 ml oleju lub roztopionego masła

 

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuścić w wodzie z mlekiem i cukrem. Do miski lub misy robota wsypać mąkę i zaczyn, zacząć wyrabiać ciasto, następnie dodać sól i olej lub masło.  Wyrobić elastyczne ciasto (ok. 10 minut wyrabiania), będzie się trochę kleić. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką, ponownie krótko wyrobić i zwinąć w rulon. Ciasto podzielić na 7-8 równych kawałków. Formować bułki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół.

Bułki przed włożeniem do piekarnika naciąć na kształt kajzerek lub inny dowolny oraz posypać przez sitko mąką.

Piec ok. 25 minut do zrumienienia.

Polecam, bo bułeczki są naprawdę pyszne :-)

 

Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY oraz na moim kanale YouTube

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
31 marca 2022

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...