czyli radosna twórczość w kuchni...
Poznaj przepis na przepyszne domowe pszenne bułeczki kajzerki. Potrzebujesz dosłownie kilku składników, które zazwyczaj są pod ręką, żeby cieszyć się domowym pieczywem. Koniecznie wypróbuj mój przepis i przekonaj się, że zrobienie takich bułek jest proste i masz pewność, że wiesz co jesz :-)
Poniższy przepis jest na 7-8 sztuk.
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej + trochę do obsypania
100 ml ciepłego mleka
200 ml ciepłej wody
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
50 ml oleju lub roztopionego masła
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w wodzie z mlekiem i cukrem. Do miski lub misy robota wsypać mąkę i zaczyn, zacząć wyrabiać ciasto, następnie dodać sól i olej lub masło. Wyrobić elastyczne ciasto (ok. 10 minut wyrabiania), będzie się trochę kleić. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką, ponownie krótko wyrobić i zwinąć w rulon. Ciasto podzielić na 7-8 równych kawałków. Formować bułki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół.
Bułki przed włożeniem do piekarnika naciąć na kształt kajzerek lub inny dowolny oraz posypać przez sitko mąką.
Piec ok. 25 minut do zrumienienia.
Polecam, bo bułeczki są naprawdę pyszne :-)
Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY oraz na moim kanale YouTube
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.