czyli radosna twórczość w kuchni...
Komu burgera z pyszną wołowinką? Domowe najlepsze i mimo że nie są fit, to o niebo lepsze i zdrowsze od tych ze znanych sieciówek. Przepis kompleksowy od A do Z, czyli bułki, sos i mięso:-)
BUŁKI (10-12 sztuk, są pyszne i można je zjeść jako kanapkę):
430 g mąki pszennej
70 g mąki żytniej pełnoziarnistej
250 ml ciepłego mleka
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
1 średnie jajko
żółtko do posmarowania + 1 łyżka mleka
3-4 łyżki oleju
ziarenka sezamu do posypania
Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. W misce wymieszać pozostałe składniki (oprócz żółtka do smarowania), wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne ciasto, może być lekko klejące. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat, poprzekładać ręką od dołu do góry, zrobić rulon i podzielić go na 10-12 kawałków. Uformować bułki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułki lekko spłaszczyć ręką, posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem i piec ok. 20 minut do zrumienienia.
SOS:
6 łyżek majonezu
1 łyżka musztardy
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka curry
sól i pieprz do smaku
Wszystko dokładnie wymieszać.
MIĘSO:
500 g mielonej wołowiny dokładnie wymieszać z łyżeczką musztardy i 70-100 ml wody. Doprawić solą i pieprzem. Uformować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron.
Reszta dodatków według Waszych upodobań. Gwarantuję, że hamburgery są pyszne :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.