© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Domowe burgery od A do Z

Komu burgera z pyszną wołowinką? Domowe najlepsze i mimo że nie są fit, to o niebo lepsze i zdrowsze od tych ze znanych sieciówek. Przepis kompleksowy od A do Z, czyli bułki, sos i mięso:-)

 

BUŁKI (10-12 sztuk, są pyszne i można je zjeść jako kanapkę):

430 g mąki pszennej

70 g mąki żytniej pełnoziarnistej

250 ml ciepłego mleka

30 g drożdży

1 łyżeczka cukru

1,5 łyżeczki soli

1 średnie jajko

żółtko do posmarowania + 1 łyżka mleka

3-4 łyżki oleju

ziarenka sezamu do posypania

Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. W misce wymieszać pozostałe składniki (oprócz żółtka do smarowania), wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne ciasto, może być lekko klejące. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat, poprzekładać ręką od dołu do góry, zrobić rulon i podzielić go na 10-12 kawałków. Uformować bułki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułki lekko spłaszczyć ręką, posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem i piec ok. 20 minut do zrumienienia.

 

SOS:

6 łyżek majonezu

1 łyżka musztardy

1 łyżka ketchupu

1 łyżeczka curry

sól i pieprz do smaku

Wszystko dokładnie wymieszać.

 

MIĘSO:

500 g mielonej wołowiny dokładnie wymieszać z łyżeczką musztardy i 70-100 ml wody. Doprawić solą i pieprzem. Uformować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron.

Reszta dodatków według Waszych upodobań. Gwarantuję, że hamburgery są pyszne :-)

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
01 grudnia 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...