czyli radosna twórczość w kuchni...
Poznajcie przepis na pyszne i chrupiące hot-dogi z ciasta na pizzę. Taki fast-food jest tani, prosty w przygotowaniu i ma jedną wielką zaletę - doskonale wiecie co jecie :-)
SKŁADNIKI (na 8 szt.):
0,5 kg mąki pszennej typ 450 (ja robię również z typu 0)
5 dag drożdży
2 płaskie łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki cukru
60 ml oliwy z oliwek
300 ml przegotowanej ciepłej wody
1 jajko do posmarowania hot-dogów
Dodatki:
8 kiełbasek
8 plastrów żółtego sera
1 cebula
ketchup
musztarda
ew. sos czosnkowy
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozkruszam w miseczce i zasypuję cukrem, odstawiam na chwilę, aż zaczną „pracować”. Mąkę przesiewam do dużej miski. Do tego dodaję sól i oliwę. Drożdże mieszam łyżeczką, aż staną się zupełnie płynne. Następnie wlewam je do miski z mąką. Na koniec wlewam ciepłą przegotowaną wodę i wyrabiam ciasto. Zajmuje mi to ok. 5-10 minut. Jeśli ciasto klei się do rąk, to podsypcie delikatnie mąką. Po wyrobieniu miskę odstawiam na 30-40 minut w ciepłe miejsce i przykrywam ręcznikiem kuchennym lub folią spożywczą, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto dzielę na 4 części i każdą z nich rozwałkowuję na prostokąt ok. 35x25 cm (tak "na oko"). Dzielę na połowę. Na każdą na spód kładę żółty ser, na to kiełbaska i ulubione dodatki (np. smażona cebulka), smaruję musztardą, ketchupem i sosem czosnkowym. Zawijam w rulon, boki ściskam i podwijam. Hot-dogi układam na blasze wyłożonej papierem i smaruję jajkiem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 230 stopni termoobieg i pieczemy przez 10-15 minut do zrumienienia.
SMACZNEGO!!!
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.