© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Domowe hot-dogi z ciasta na pizzę

Gotowanie Po Mojemu - przepis na pyszne bułeczki z masełkiem czosnkowym. Szybko i smacznie.

Poznajcie przepis na pyszne i chrupiące hot-dogi z ciasta na pizzę. Taki fast-food jest tani, prosty w przygotowaniu i ma jedną wielką zaletę - doskonale wiecie co jecie :-)

 

SKŁADNIKI (na 8 szt.): 

0,5 kg mąki pszennej typ 450 (ja robię również z typu 0)

5 dag drożdży

2 płaskie łyżeczki soli

2 płaskie łyżeczki cukru

60 ml oliwy z oliwek

300 ml przegotowanej ciepłej wody

1 jajko do posmarowania hot-dogów

 

Dodatki:

8 kiełbasek

8 plastrów żółtego sera

1 cebula

ketchup

musztarda

ew. sos czosnkowy

 

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozkruszam w miseczce i zasypuję cukrem, odstawiam na chwilę, aż zaczną „pracować”. Mąkę przesiewam do dużej miski. Do tego dodaję sól i oliwę.  Drożdże mieszam łyżeczką, aż staną się zupełnie płynne. Następnie wlewam je do miski z mąką. Na koniec wlewam ciepłą przegotowaną wodę i wyrabiam ciasto. Zajmuje mi to ok. 5-10 minut. Jeśli ciasto klei się do rąk, to podsypcie delikatnie mąką. Po wyrobieniu miskę odstawiam na 30-40 minut w ciepłe miejsce i przykrywam ręcznikiem kuchennym lub folią spożywczą, ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po wyrośnięciu ciasto dzielę na 4 części i każdą z nich rozwałkowuję na prostokąt ok. 35x25 cm (tak "na oko"). Dzielę na połowę. Na każdą na spód kładę żółty ser, na to kiełbaska i ulubione dodatki (np. smażona cebulka), smaruję musztardą, ketchupem i sosem czosnkowym. Zawijam w rulon, boki ściskam i podwijam. Hot-dogi układam na blasze wyłożonej papierem i smaruję jajkiem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika 230 stopni termoobieg i pieczemy przez 10-15 minut do zrumienienia.

 

SMACZNEGO!!!

 

Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

14 marca 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...