YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

10 lutego 2019
Dzień dobry w tą piękną słoneczną niedzielę. Chlebki rosły sobie całą noc i wczesnym rankiem wylądowały w piekarniku. Chlebki z mąki bio pszennej pełnoziarnistej na samym zakwasie bez drożdży. Potrzebują czasu do wyrośnięcia, ale warto na nie czekać... 
 
Z tego przepisu wyjdą Wam 3 chlebki w foremkach 25x12 (ja mam z Ikei). Chlebki po upieczeniu można zamrozić i dalej będą jak świeżutkie:-)
 
SKŁADNIKI:
 
1,5 kg mąki (możecie mieszać różne mąki np. 1 kg żytniej i 0,5 kg pszennej albo inne kombinacje)
4 płaskie łyżeczki soli 
150 ml zakwasu
5 szklanek ciepłej przegotowanej wody (lub troszkę więcej w zależności od mąki jakiej użyjecie)
dodatki jakie lubicie - u mnie przeważnie ziarna słonecznika, siemię lniane, płatki pełnoziarniste orkiszowe)
masło lub smalec do wysmarowania foremek 
 
PRZYGOTOWANIE:
 
Do dużej miski wsypujemy mąki, sól i dodatki. Następnie w misce ląduje zakwas. Do tego wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być wilgotne i kleiste. Jak jest bardzo gęste to dolejcie trochę wody. Wyrabiamy ok. 5-7 minut. Następnie ciasto łopatką przekładamy do foremek wysmarowanych bardzo dokładnie masłem lub smalcem, a 2-3 łyżki odkładamy do słoiczka (to będzie nasz nowy zakwas). Chlebki odstawiamy na 8-10 godzin w ciepłe miejsce. Nie przykrywamy foremek. Chlebki po wyrośnięciu polewamy na górze wodą i wkładamy do piekarnika na 185 stopni góra-dół na 55 minut. Po wyjęciu z piekarnika chlebki wyjmujemy z foremek i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.
 
Słoiczek z zakwasem odstawiamy do wyrośnięcia razem z chlebkami, następnie słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Taki zakwas może być w lodówce do 2 tygodni. 
 
Najlepiej takie chlebki przygotować sobie wieczorem, a następnego dnia rano upiec i śniadanko jak znalazł :-)
 
SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

Gotowanie Po Mojemu - przepis na rogaliki drożdżowe

Domowy chleb na zakwasie

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl