© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Domowy kebab

Róże karnawałowe

Świetna propozycja dla miłośników kebabów, mogą one stanowić pyszne i zdrowe danie, kiedy są domowej roboty :-) i wcale nie są pracochłonne, więc pomysł na szybką kolację gotowy :-)

 

SKŁADNIKI (na 4 kebaby):

4 placki tortilli pszennej lub ziarnistej

2 filety z kurczaka

200 g pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory

1 ogórek zielony

zielenina jaką lubicie np. sałata lodowa, mix sałat, rukola itp.

opcjonalnie świeża papryka

przyprawy do marynowania mięsa: (ilość według własnego uznania): sól, pieprz, curry, kurkuma, papryka słodka, ocet jabłkowy (ewentualnie sok z cytryny lub ocet balsamiczny), majeranek, sos sojowy, olej rzepakowy lub oliwa, 3-4 ząbki czosnku (możecie dać więcej jak lubicie)

olej lub oliwa do smażenia mięsa

 

Sos czosnkowy:
 

400 ml jogurtu naturalnego 

2-3 ząbki czosnku

1 łyżka stołowa majonezu (u mnie kielecki)

przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, posiekany świeży koperek, szczypta cukru

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso z kurczaka kroimy na kawałki (ok.  3 cm ) i dodajemy przyprawy. U mnie jest zawsze sól, pieprz, curry, kurkuma, papryka słodka, ocet jabłkowy lub sok z cytryny (lub ocet balsamiczny – zależy co akurat mam w kuchni), kilka ząbków przeciśniętego czosnku, majeranek, sos sojowy i olej rzepakowy. Wszystko dokładnie mieszam i zostawiam zamarynowane mięso na około godzinę w lodówce (im dłużej będzie się marynować tym lepiej).
 
W tym czasie przygotowuję sos czosnkowy. Bazą sosu czosnkowego jest jogurt naturalny gęsty, może być grecki. Do miseczki wlewam duży kubek jogurtu, do tego dodaję majonez, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek i do smaku doprawiam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, posiekanym koperkiem oraz szczyptą cukru.
 
Zamarynowane kawałki kurczaka smażymy na patelni kilka minut do zrumienienia. Wszystkie dodatki do kebaba (pomidory, ogórek i inne) kroimy na kawałki. Na drugiej patelni bez tłuszczu podgrzewamy pojedynczo placki tortilli  z obu stron. Ciepłą tortillę smarujemy sosem czosnkowym, kładziemy dodatki i kawałki usmażonego kurczaka, polewamy jeszcze sosem czosnkowym i zawijamy kebab do środka. Tą samą czynność powtarzamy z pozostałymi plackami tortilli. Gotowe !!!
 
SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
05 marca 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...