czyli radosna twórczość w kuchni...
Są tu fani paprykarza? Ja jestem wielką fanką od dzieciństwa :-) zatem przyszedł w końcu czas, żeby spróbować swoich sił i samemu przygotować paprykarz... i przyznam się, że cały słoik zjadłam w jeden dzień :-) Z poniższego przepisu wyjdą dwa słoiczki ze zdjęcia.
SKŁADNIKI:
1 wędzona makrela ok. 300-350 g
100 g ryżu
2 małe marchewki
1 mała pietruszka korzeń
1 cebula
250 ml bulionu warzywnego
100 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka octu
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka słodkiej papryki
olej lub masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Makrelę obrać z ości. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewki i pietruszkę zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i chwilę zeszklić. Następnie dodać tartą marchew i pietruszkę, chwilę smażyć i wlać bulion. Patelnię przykryć pokrywą i dusić ok. 10 minut do miękkości. Teraz dodajemy obraną makrelę, mieszamy i dodajemy przecier pomidorowy, musztardę i ocet. Dalej mieszamy i chwilę smażymy. Na koniec dodajemy ugotowany ryż, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką.
Gotowe! Macie pyszny domowy paprykarz!
Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY oraz na moim kanale YouTube
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.