GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

09 lutego 2021

Są tu fani paprykarza? Ja jestem wielką fanką od dzieciństwa :-) zatem przyszedł w końcu czas, żeby spróbować swoich sił i samemu przygotować paprykarz... i przyznam się, że cały słoik zjadłam w jeden dzień :-) Z poniższego przepisu wyjdą dwa słoiczki ze zdjęcia.

 

SKŁADNIKI:

1 wędzona makrela ok. 300-350 g

100 g ryżu

2 małe marchewki

1 mała pietruszka korzeń

1 cebula 

250 ml bulionu warzywnego

100 g przecieru pomidorowego

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka octu

sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka słodkiej papryki

olej lub masło klarowane do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Makrelę obrać z ości. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewki i pietruszkę zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i chwilę zeszklić. Następnie dodać tartą marchew i pietruszkę, chwilę smażyć i wlać bulion. Patelnię przykryć pokrywą i dusić ok. 10 minut do miękkości. Teraz dodajemy obraną makrelę, mieszamy i dodajemy przecier pomidorowy, musztardę i ocet. Dalej mieszamy i chwilę smażymy. Na koniec dodajemy ugotowany ryż, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką.

Gotowe! Macie pyszny domowy paprykarz!

Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY oraz na moim kanale YouTube

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Domowy paprykarz z makreli

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie