czyli radosna twórczość w kuchni...
Pasztet domowy jest świetnym pomysłem, jeśli nie wiecie co zrobić z mięsem pozostałym z rosołu. Macie wtedy dwa w jednym, czyli i pyszny rosołek i pyszny pasztecik :-)
Poniżej podaję Wam przepis na 1 foremkę wielkości 25x12 cm.
SKŁADNIKI:
4 małe ugotowane udka z kurczaka (najlepiej z rosołu)
40 dag wątróbki z indyka lub kurczaka
2 łyżki śmietany 18 %
3-4 łyżki bułki tartej
ok. 150 ml rosołu
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
masło klarowane lub olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Udka obieramy z kości i mielimy mięso przez maszynkę. Wątróbkę oczyszczamy z błonek, kroimy na większe kawałki i smażymy na patelni razem z pokrojoną cebulą i czosnkiem. Na koniec wątróbkę solimy i wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do masy dodajemy śmietanę, bułkę tartą, mieszamy dokładnie i dolewamy rosołu do uzyskania gęstszej konsystencji. Na koniec gotową masę doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40-45 minut do zrumienienia.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.