GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

24 października 2021

Dzisiaj mam dla Was przepis na szybką i niesamowicie pyszną rybkę z piekarnika, którą niedawno robiłam, u mnie były to polędwice z dorsza. Rybka wyszła soczysta i aromatyczna, dlatego koniecznie zróbcie. Ryby podałam z ziemniakami z piekarnika i surówką z marchewki i jabłka. Pyszny i pożywny obiad :-)

 

SKŁADNIKI:

4 polędwicę z dorsza

100-120 ml oleju lub oliwy

3 ząbki czosnku

sok z cytryny + 1 cytryna

pół małego pęczka koperku

sól, pieprz i papryka słodka do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

W miseczce przygotować marynatę. Olej wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny, siekanym koperkiem, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką.

Ryby dokładnie posmarować marynatą i odstawić na pół godziny. Po tym czasie formę lub naczynie żaroodporne wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Ryby ułożyć w naczyniu, na górę dać cienkie plasterki cytryny. Piec w piekarniku nagrzanym do 200-210 stopni góra-dół przez 15-17 minut, potem z funkcją grilla przez kolejne 3-5 minut. Kto nie ma w piekarniku funkcji grilla, to piecze rybę przez 20 minut.

Polecam, bo rybka jest pyszna :-)

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Dorsz z piekarnika

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie