GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

19 lutego 2019

Dobry wieczór wszystkim :-) 

Dzisiaj do kawki upiekłam drożdżowe różnorodności z serem i cynamonem, wyszły mega pyszne świderki, rogaliki i takie tam różne dziwactwa. Następnym razem zrobię z podwójnej porcji, bo mój syn jadł jeszcze ciepłe z blachy :-) 

 

SKŁADNIKI:

600 g mąki 

30 g drożdży 

250 ml ciepłego mleka 

120 g roztopionego masła 

3 jajka szczypta soli 

1 jajko do posmarowania rogalików 

 

Masa serowa:

250 g twarogu w kostce

2 żółtka

cukier puder do smaku

odrobina cynamonu 

 

PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży zrobić zaczyn i wlać do miski z mąką. Dodać ciepłe mleko, roztopione masło, 3 całe jajka i szczyptę soli. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut aż będzie elastyczne. Zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Następnie ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Ciasto smarujemy połową masy serowej i składamy na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie kroimy na paski szerokości ok. 2 cm. Każdy pasek skręcamy w świderek.  To samo robimy z drugą połową ciasta. Układamy świderki na blasze wyłożonej papierem i rosną sobie ok. 10 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni góra-dół. Świderki przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut do zrumienienia. 

 
SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

Drożdżowe świderki serowe z cynamonem

Drożdżowe świderki serowe z cynamonem

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie