czyli radosna twórczość w kuchni...
Dobry wieczór wszystkim :-)
Dzisiaj do kawki upiekłam drożdżowe różnorodności z serem i cynamonem, wyszły mega pyszne świderki, rogaliki i takie tam różne dziwactwa. Następnym razem zrobię z podwójnej porcji, bo mój syn jadł jeszcze ciepłe z blachy :-)
SKŁADNIKI:
600 g mąki
30 g drożdży
250 ml ciepłego mleka
120 g roztopionego masła
3 jajka szczypta soli
1 jajko do posmarowania rogalików
Masa serowa:
250 g twarogu w kostce
2 żółtka
cukier puder do smaku
odrobina cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Z drożdży zrobić zaczyn i wlać do miski z mąką. Dodać ciepłe mleko, roztopione masło, 3 całe jajka i szczyptę soli. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut aż będzie elastyczne. Zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Następnie ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Ciasto smarujemy połową masy serowej i składamy na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie kroimy na paski szerokości ok. 2 cm. Każdy pasek skręcamy w świderek. To samo robimy z drugą połową ciasta. Układamy świderki na blasze wyłożonej papierem i rosną sobie ok. 10 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni góra-dół. Świderki przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut do zrumienienia.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.