© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Drożdżowe zawijańce z serem i szynką parmeńską

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Wczoraj na kolację przygotowałam zawijańce drożdżowe z serem i szynką parmeńską, ciasto już znacie, bo jest takie samo jak na chałkę, tylko z mniejszą ilością cukru i troszkę większą ilością soli. Krążki pychota :-)  świetne również na drugi dzień po podgrzaniu :-) Z poniższego przepisu wyjdzie Wam 8 większych lub 12 mniejszych krążków.

 

SKŁADNIKI (na ciasto):

500 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki soli

1 łyżka cukru

100 ml ciepłego mleka

2 jajka

100 g masła  

 

SKŁADNIKI (na zaczyn):

50 g drożdży

2 łyżeczki cukru

2 łyżki mąki

100 ml ciepłego mleka

 

Dodatki:

200 g żółtego sera tartego

200 g pokrojonej w kostkę szynki parmeńskiej (lub dowolnej innej)

100 g roztopionego masła do smarowania ciasta

1  jajko do smarowania krążków

sezam, czarnuszka do posypania krążków

 

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy zaczyn. W garnuszku rozkruszamy drożdże z 2 łyżeczkami cukru i czekamy aż będą płynne. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki, 100 ml mleka, całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W dużej misce przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, roztopione masło, cukier, sól i ciepłe mleko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Gdyby było za gęste to dodajemy trochę ciepłego mleka. Odkładamy miskę w ciepłe miejsce, szczelnie zawijamy folią spożywczą i czekamy aż ciasto wyrośnie - powinno podwoić swoją objętość (ok. 1 h). Następnie ciasto dzielimy na 2 lub 3  części (8 lub 12 krążków). Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, który dzielimy na 3 równe części. Smarujemy masłem pierwszą część i układamy tarty ser, następnie nakładamy na to drugą część, smarujemy ją masłem i posypujemy kawałkami szynki, to przykrywamy trzecią częścią. Tak przygotowane ciasto wałkujemy delikatnie, aby farsz się spoił z ciastem. Następnie kroimy na paski szerokości ok. 3 cm, każdy zawijamy w spiralę i łączymy w kółko (powinno wyjść 6 pasków). Te same czynności wykonujemy z pozostałymi odłożonymi częściami ciasta. Gotowe krążki odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut, przykrywamy ściereczką. Po upływie czasu wierzch  smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem i czarnuszką i wstawiamy do piekarnika na 20 minut 190 stopni, pieczemy do zrumienienia.

 

SMACZNEGO!!!

 

Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

23 marca 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...