© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Drożdżówki z ciasta pływającego

Gotowanie Po Mojemu - produkty z domowej wędzarni

Do popołudniowej kawki proponuję "pływające" drożdżówki z serem i domowymi powidłami śliwkowymi :-) bułeczki zrobiłam z ciasta drożdżowego, które wyrastało w garnku z wodą.  Wyszły pierwsza klasa :-)

 

SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej 

200 ml ciepłego mleka 

2 jajka + 1 jajko do posmarowania drożdżówek 

60 g świeżych drożdży 

30 g roztopionego masła 

30-50 g cukru (dajcie cukru wg uznania) 

 

PRZYGOTOWANIE:

Ze wszystkich wymienionych powyżej składników wyrabiamy gładkie ciasto, z tym że drożdże kruszycie do ciasta (nie robicie zaczynu). Jeśli przy wyrabianiu ciasto jest za suche lub za mokre, to dodajcie trochę mleka lub mąki. Wyrobioną kulkę ciasta wkładamy do garnka z zimną wodą i czekamy 15-20 minut aż wypłynie. Po wypłynięciu od razu przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, jeszcze raz wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Ciasto kroimy na kwadraty. Na każdy kwadracik kładziemy ulubione nadzienie np. twaróg, owoce, powidła, nutella. Rogi kwadratów zczepiamy na środku. Ciastka przekładamy na wyłożoną papierem formę, smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika na 20-25 minut (180 stopni) do zrumienienia. Po wystygnięciu drożdżówki można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
03 marca 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...