© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Drożdżówki z kruszonką

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Nic na to nie poradzę, że cała nasza rodzinka uwielbia ciasto drożdżowe. Przygotowuję go bardzo często z tego samego przepisu, a rodzaj zależy tylko od naszej inwencji twórczej. Tym razem drożdżóweczki z kruszonką, jedne z nadzieniem serowym, a drugie z musem jabłkowym i jagodowym. Palce lizać :-)

 

SKŁADNIKI:

600 g mąki 

30 g drożdży 

250 ml ciepłego mleka 

120 g roztopionego masła 

2 łyżki cukru

2 jajka 

szczypta soli 

 

Nadzienie:

200 g twarogu w kostce

2 żółtka

cukier puder do smaku

(ser utrzeć z żółtkami i cukrem na gładką masę)

powidła owocowe (1 słoik)

 

Kruszonka:

100 g masła

1 szkl. mąki

80 g cukru trzcinowego

odrobina cynamonu

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy na gładką masę. Wkładamy do worka i odkładamy do lodówki na czas wyrastania ciasta.

 

PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży zrobić zaczyn (1 łyżeczkę cukru zmieszać z pokruszonymi drożdżami i poczekać aż będą płynne) i wlać do miski z mąką. Dodać ciepłe mleko, resztę cukru, roztopione masło, całe jajka i szczyptę soli. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut aż będzie elastyczne. Zostawić w misce, przykryć ściereczką lub folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Następnie ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Ciasto smarujemy masą serową i zwijamy w roladę. Następnie kroimy na kawałki szerokości ok. 1,5 cm i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do ponownego wyrośnięcia. To samo robimy z drugą połową ciasta. Układamy drożdżówki na blasze wyłożonej papierem i rosną sobie ok. 15 minut. Na koniec każdą drożdżówkę udekorować kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni góra-dół.  Pieczemy ok. 25-30 minut do zrumienienia. 

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

13 maja 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...