Nic na to nie poradzę, że cała nasza rodzinka uwielbia ciasto drożdżowe. Przygotowuję go bardzo często z tego samego przepisu, a rodzaj zależy tylko od naszej inwencji twórczej. Tym razem drożdżóweczki z kruszonką, jedne z nadzieniem serowym, a drugie z musem jabłkowym i jagodowym. Palce lizać :-)
SKŁADNIKI:
600 g mąki 30 g drożdży 250 ml ciepłego mleka 120 g roztopionego masła 2 łyżki cukru 2 jajka szczypta soli Nadzienie: 200 g twarogu w kostce 2 żółtka cukier puder do smaku (ser utrzeć z żółtkami i cukrem na gładką masę) powidła owocowe (1 słoik) Kruszonka: 100 g masła 1 szkl. mąki 80 g cukru trzcinowego odrobina cynamonu Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy na gładką masę. Wkładamy do worka i odkładamy do lodówki na czas wyrastania ciasta. PRZYGOTOWANIE: Z drożdży zrobić zaczyn (1 łyżeczkę cukru zmieszać z pokruszonymi drożdżami i poczekać aż będą płynne) i wlać do miski z mąką. Dodać ciepłe mleko, resztę cukru, roztopione masło, całe jajka i szczyptę soli. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut aż będzie elastyczne. Zostawić w misce, przykryć ściereczką lub folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Następnie ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Ciasto smarujemy masą serową i zwijamy w roladę. Następnie kroimy na kawałki szerokości ok. 1,5 cm i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do ponownego wyrośnięcia. To samo robimy z drugą połową ciasta. Układamy drożdżówki na blasze wyłożonej papierem i rosną sobie ok. 15 minut. Na koniec każdą drożdżówkę udekorować kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni góra-dół. Pieczemy ok. 25-30 minut do zrumienienia.
SMACZNEGO!!!
|
|