czyli radosna twórczość w kuchni...
Taka mała namiastka zbliżających się świąt. Proste w przygotowaniu i przepyszne drożdżówki z gotową masą makową Bułeczki polane lukrem, posypane odrobiną cukru pudru.... już powoli upajam się tym świątecznym klimatem. Przepis na ok. 12 sztuk:
SKŁADNIKI:
370 g mąki pszennej + 6 łyżek mąki
1 żółtko + 1 jajko do posmarowania
30 g drożdży
230 ml ciepłego mleka
3-4 łyżki cukru
pół paczki cukru z wanilią (nie mylić z wanilinowym!)
50 g masła (roztopić)
Dodatkowo:
400 g masy makowej
1 białko + szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże z łyżką cukru rozpuścić w mleku. Dosypać 6 łyżek mąki. Zaczyn dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut aż urośnie.
W misce wymieszać pozostałe składniki, czyli mąkę, żółtko, cukier zwykły i ten z wanilią, roztopione masło, wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1h.
Ciasto wyjąć z miski i ponownie krótko wyrobić. Następnie rozwałkować na blacie podsypanym mąką na cienki prostokąt.
Białko ze szczyptą soli ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą makową.
Masę rozprowadzić na cieście i całość zwinąć w roladę od dłuższego boku. Pokroić na szersze kawałki i każdy docisnąć na środku (jak na zdjęciu). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić na ok. 15 minut.
Przed włożeniem do piekarnika drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180-190 stopni góra-dół.
Drożdżówki po wystudzeniu polać lukrem (cukier puder+ sok z cytryny) lub posypać cukrem pudrem.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.