GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

03 lipca 2023

Drożdżówki z rabarbarem to pyszne wypieki, które łączą delikatne i puszyste ciasto z kwaśnym smakiem rabarbaru, do tego słodka kruszonka i jest deser idealny. Są świetnym wyborem na letni podwieczorek lub deser. Bułeczki wyszły pyszne i można je zrobić z dowolnymi owocami. Na 9-10 sztuk potrzeba:

 

SKŁADNIKI:

300 g mąki pszennej

1 jajko + 1 jajko do posmarowania

15 g drożdży + 1 łyżeczka cukru

125 ml ciepłego mleka

2-3 łyżki cukru

50 g masła (rozpuścić)

szczypta soli

Kruszonka:

25 g zimnego masła

1/4 szklanki mąki pszennej lub krupczatki

cukier trzcinowy do smaku

Dodatkowo:

4 łodygi rabarbaru

ew. trochę cukru trzcinowego

Lukier:

1 szklanka cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

2-3 łyżki ciepłej wody

(wszystko dokładnie wymieszać, ma mieć lekko lejącą konsystencję)

 

PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży zrobić zaczyn (do mleka wsypać 1 łyżeczkę cukru z pokruszonymi drożdżami, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut).

Do miski lub misy robota wsypać mąkę, dodać resztę cukru, szczyptę soli, roztopione masło, 1 jajko i wlać zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut aż będzie elastyczne. Zostawić w misce, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, czyli wszystkie składniki krótko wyrabiamy na kruche grudki i wstawiamy do lodówki.

Ciasto po wyrośnięciu ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy na 9-10 kawałków, z których formujemy bułeczki. Przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Następnie szklanką robimy wgłębienia w bułkach, dociskając prawie do samego dołu.

Rabarbar umyć, łodygi pokroić na małe kawałki ok. 1-1,5 cm i przekładać do bułeczek, delikatnie dociskając. Można ewentualnie posypać odrobiną cukru trzcinowego.

Każdą drożdżówkę posypać kruszonką, boki ciastek posmarować jajkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez ok. 20-25 minut do zrumienienia.

Gotowe studzić na kratce, a na koniec polać świeżo przygotowanym lukrem.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie