czyli radosna twórczość w kuchni...
Drożdżówki z rabarbarem to pyszne wypieki, które łączą delikatne i puszyste ciasto z kwaśnym smakiem rabarbaru, do tego słodka kruszonka i jest deser idealny. Są świetnym wyborem na letni podwieczorek lub deser. Bułeczki wyszły pyszne i można je zrobić z dowolnymi owocami. Na 9-10 sztuk potrzeba:
SKŁADNIKI:
300 g mąki pszennej
1 jajko + 1 jajko do posmarowania
15 g drożdży + 1 łyżeczka cukru
125 ml ciepłego mleka
2-3 łyżki cukru
50 g masła (rozpuścić)
szczypta soli
Kruszonka:
25 g zimnego masła
1/4 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
cukier trzcinowy do smaku
Dodatkowo:
4 łodygi rabarbaru
ew. trochę cukru trzcinowego
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki ciepłej wody
(wszystko dokładnie wymieszać, ma mieć lekko lejącą konsystencję)
PRZYGOTOWANIE:
Z drożdży zrobić zaczyn (do mleka wsypać 1 łyżeczkę cukru z pokruszonymi drożdżami, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut).
Do miski lub misy robota wsypać mąkę, dodać resztę cukru, szczyptę soli, roztopione masło, 1 jajko i wlać zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut aż będzie elastyczne. Zostawić w misce, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, czyli wszystkie składniki krótko wyrabiamy na kruche grudki i wstawiamy do lodówki.
Ciasto po wyrośnięciu ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy na 9-10 kawałków, z których formujemy bułeczki. Przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Następnie szklanką robimy wgłębienia w bułkach, dociskając prawie do samego dołu.
Rabarbar umyć, łodygi pokroić na małe kawałki ok. 1-1,5 cm i przekładać do bułeczek, delikatnie dociskając. Można ewentualnie posypać odrobiną cukru trzcinowego.
Każdą drożdżówkę posypać kruszonką, boki ciastek posmarować jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez ok. 20-25 minut do zrumienienia.
Gotowe studzić na kratce, a na koniec polać świeżo przygotowanym lukrem.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.