© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Drożdżówki z serem i kruszonką

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Drożdżówki zrobione na życzenie mojego syna :-) Wychodzą naprawdę wyśmienicie, dlatego robię je często, bo mojej rodzince bardzo smakują, rozchodzą się w mig :-) Są bardzo proste w przygotowaniu, więc polecam wypróbowanie przepisu. Drożdżówki mogą być również z innymi dodatkami lub owocami. Z poniższego przepisu wyjdzie 9-11 sztuk.

 

SKŁADNIKI:

300 g mąki pszennej

1 jajko + 1 jajko do posmarowania

15 g drożdży + 1 łyżeczka cukru

125 ml ciepłego mleka

2-3 łyżki cukru

50 g masła (rozpuścić)

szczypta soli

300-400 g serka twarożku waniliowego

cukier puder do smaku

ew. trochę słodkiej śmietany lub 2 żółtka, gdyby ser był za suchy

Kruszonka:

25 g zimnego masła

1/4 szklanki mąki pszennej lub krupczatki

cukier trzcinowy do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży zrobić zaczyn (do mleka wsypać 1 łyżeczkę cukru z pokruszonymi drożdżami, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut). Do miski lub misy robota wsypać mąkę, dodać resztę cukru, szczyptę soli, roztopione masło, 1 jajko i wlać zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut aż będzie elastyczne. Zostawić w misce, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, czyli wszystkie składniki krótko wyrabiamy na kruche grudki i wstawiamy do lodówki.

Następnie ciasto po wyrośnięciu ponownie krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy na koło ok. 1 cm grubości. Wykrawamy koła dużym kubkiem (ok. 10 cm średnicy) i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę serową, czyli ser mieszamy z cukrem pudrem i ew. ze śmietaną lub żółtkami na jednolitą masę.

Następnie mniejszym spodem od szklanki wciskamy, żeby powstały dołki. W te dołki dajemy po 2 łyżki sera. Boki drożdżówek smarujemy rozmąconym jajkiem. Na koniec każdą drożdżówkę posypujemy kruszonką.

Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni góra-dół.  Pieczemy ok. 25-30 minut do zrumienienia. 

Drożdżówki są mięciutkie i rozpływają się w ustach, polecam :-)

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
11 lipca 2022

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...