YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

11 marca 2019

Uwielbiam budyń, bezy i polewę z gorzkiej czekolady, więc pomyślałam, że fajnie byłoby to wszystko połączyć w jednym deserze, no i wymyśliłam :-) 

SKŁADNIKI (dla 4 osób):

1 budyń śmietankowy lub waniliowy

1 budyń czekoladowy

1 l mleka

4 białka

150 g drobnego cukru

szczypta soli

pół tabliczki gorzkiej czekolady + trochę mleka 

 

PRZYGOTOWANIE:

Ugotować osobno budyń biały i czekoladowy każdy na 0,5 l mleka. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy powoli cukier i ubijamy na mniejszych obrotach do rozpuszczenia cukru - białka mają być szkliste. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni termoobieg. Białka przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem. Zachowujemy troszkę odstępu między bezami. Wkładamy do piekarnika i suszymy 1,5-2 godzin. Po upływie czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezy do wystudzenia. 

Do małego rondelka wlewamy trochę wody, nakładamy na niego miseczkę z kawałkami czekolady i odrobiną mleka. Garnek podgrzewamy, mieszamy czekoladę do rozpuszczenia, jeśli będzie za gęsta dolewamy mleka, gdyż polewa ma być lejąca. 

Przygotowujemy 4 szklaneczki, do każdej z nic dajemy najpierw 1/4 budyniu białego, następnie 1/4 budyniu czekoladowego. Na górę układamy małe bezy, większe można pokruszyć, na koniec lejemy polewę czekoladową. Pycha :-)

 

SMACZNEGO!!!

 

Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

Duet budyniowy z bezami i polewą czekoladową

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl