czyli radosna twórczość w kuchni...
Uwielbiam budyń, bezy i polewę z gorzkiej czekolady, więc pomyślałam, że fajnie byłoby to wszystko połączyć w jednym deserze, no i wymyśliłam :-)
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1 budyń czekoladowy
1 l mleka
4 białka
150 g drobnego cukru
szczypta soli
pół tabliczki gorzkiej czekolady + trochę mleka
PRZYGOTOWANIE:
Ugotować osobno budyń biały i czekoladowy każdy na 0,5 l mleka. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy powoli cukier i ubijamy na mniejszych obrotach do rozpuszczenia cukru - białka mają być szkliste. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni termoobieg. Białka przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem. Zachowujemy troszkę odstępu między bezami. Wkładamy do piekarnika i suszymy 1,5-2 godzin. Po upływie czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezy do wystudzenia.
Do małego rondelka wlewamy trochę wody, nakładamy na niego miseczkę z kawałkami czekolady i odrobiną mleka. Garnek podgrzewamy, mieszamy czekoladę do rozpuszczenia, jeśli będzie za gęsta dolewamy mleka, gdyż polewa ma być lejąca.
Przygotowujemy 4 szklaneczki, do każdej z nic dajemy najpierw 1/4 budyniu białego, następnie 1/4 budyniu czekoladowego. Na górę układamy małe bezy, większe można pokruszyć, na koniec lejemy polewę czekoladową. Pycha :-)
SMACZNEGO!!!
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.