© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Duet budyniowy z bezami i polewą czekoladową

Gotowanie Po Mojemu - przepis na puszną pizze z gruszką, szynką parmeńską i rukolą

Uwielbiam budyń, bezy i polewę z gorzkiej czekolady, więc pomyślałam, że fajnie byłoby to wszystko połączyć w jednym deserze, no i wymyśliłam :-) 

SKŁADNIKI (dla 4 osób):

1 budyń śmietankowy lub waniliowy

1 budyń czekoladowy

1 l mleka

4 białka

150 g drobnego cukru

szczypta soli

pół tabliczki gorzkiej czekolady + trochę mleka 

 

PRZYGOTOWANIE:

Ugotować osobno budyń biały i czekoladowy każdy na 0,5 l mleka. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy powoli cukier i ubijamy na mniejszych obrotach do rozpuszczenia cukru - białka mają być szkliste. Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni termoobieg. Białka przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem. Zachowujemy troszkę odstępu między bezami. Wkładamy do piekarnika i suszymy 1,5-2 godzin. Po upływie czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezy do wystudzenia. 

Do małego rondelka wlewamy trochę wody, nakładamy na niego miseczkę z kawałkami czekolady i odrobiną mleka. Garnek podgrzewamy, mieszamy czekoladę do rozpuszczenia, jeśli będzie za gęsta dolewamy mleka, gdyż polewa ma być lejąca. 

Przygotowujemy 4 szklaneczki, do każdej z nic dajemy najpierw 1/4 budyniu białego, następnie 1/4 budyniu czekoladowego. Na górę układamy małe bezy, większe można pokruszyć, na koniec lejemy polewę czekoladową. Pycha :-)

 

SMACZNEGO!!!

 

Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

11 marca 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...