czyli radosna twórczość w kuchni...
Dyniowe szaleństwo trwa, też mam w tym niewielki udział. Prosty, pyszny, zdrowy i pożywny obiad z dyni piżmowej i ryżu. Jedynie co, to dynia spędza trochę czasu w piekarniku, ale macie ten czas dla siebie. Można też dynię przygotować dzień wcześniej, a później tylko faszerować i podpiec.
SKŁADNIKI:
2 dynie piżmowe
100 g ryżu
200-250 ml bulionu warzywnego (zależy od gatunku ryżu)
garść prażonych pestek dyni
sól i pieprz do smaku
trochę tartego żółtego sera
olej lub oliwa ok. 100-120 ml
2-3 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Ryż ugotować na bulionie.
W miseczce wymieszać olej z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.
Dynie umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, następnie miąższ ponacinać ostrym nożem (jak na zdjęciu). Ułożyć dynie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą dokładnie wysmarować przygotowanym olejem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na ok. 50-60 minut do miękkości. Po upieczeniu blachę wyjąć z piekarnika, do lekkiego wystudzenia. Następnie wydrążyć miąższ i przełożyć do miski, dodać ryż, pestki dyni, wymieszać i ew. jeszcze doprawić.
Farsz nakładać do wydrążonych dyni i z powrotem do piekarnika na 10 minut 200 stopni. Wyjąć, posypać tartym serem i na kolejne 5-7 minut do zrumienienia.
Obiad gotowy. Może się skusisz i przygotujesz :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.