GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

25 marca 2019

Fasolkę po bretońsku zna chyba każdy, a prawie każdy potrafi ją zrobić. Każdy zapewne ma swój sprawdzony sposób, a ja dzisiaj chcę, żebyście poznali mój :-)

 

SKŁADNIKI (dla 4 osób):

250 g fasoli białej Jaś

400 g kiełbasy np. śląska, podwawelska, toruńska lub jakakolwiek inna 

1 papryka czerwona

300 ml wody

100 ml przecieru pomidorowego

50 ml śmietany 30 %

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

sól, pieprz, suszony cząber do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę namoczyć na 12 h. Następnie zmienić wodę i gotować pod przykryciem do miękkości (u mnie ok. 1 h). Kiełbasę pokroić w półplasterki, paprykę na paseczki. Kiełbasę przesmażyć na patelni razem z papryką. Dodać ugotowaną fasolę i zalać wodę zmieszaną z mąką ziemniaczaną. Następnie dodać przecier pomidorowy, śmietanę i całość zagotować. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonym cząbrem.

 

SMACZNEGO!!!

 

Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

Fasolka po bretońsku

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie