czyli radosna twórczość w kuchni...
Fasolkę po bretońsku zna chyba każdy, a prawie każdy potrafi ją zrobić. Każdy zapewne ma swój sprawdzony sposób, a ja dzisiaj chcę, żebyście poznali mój :-)
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
250 g fasoli białej Jaś
400 g kiełbasy np. śląska, podwawelska, toruńska lub jakakolwiek inna
1 papryka czerwona
300 ml wody
100 ml przecieru pomidorowego
50 ml śmietany 30 %
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, suszony cząber do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Fasolę namoczyć na 12 h. Następnie zmienić wodę i gotować pod przykryciem do miękkości (u mnie ok. 1 h). Kiełbasę pokroić w półplasterki, paprykę na paseczki. Kiełbasę przesmażyć na patelni razem z papryką. Dodać ugotowaną fasolę i zalać wodę zmieszaną z mąką ziemniaczaną. Następnie dodać przecier pomidorowy, śmietanę i całość zagotować. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonym cząbrem.
SMACZNEGO!!!
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.