GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

14 lipca 2021

Kurczak ze szpinakiem to prosty i szybki obiad, lubię takie :-) podałam go ze szparagami i rewelacyjną surówką z surowego kalafiora (przepis TUTAJ). Zachęcam do spróbowania, bo niewiele składników wystarczy, by mieć pyszny obiadek.

 

SKŁADNIKI:

2 większe filety z kurczaka

200 g świeżych liści szpinaku

100 g sera feta

100 ml śmietany kremówki

2-3 ząbki czosnku

sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

masło klarowane lub olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Potrzebne będą dwie patelnie.

Filety przekroić wzdłuż na pół i rozbić. Oprószyć solą i pieprzem i odstawić na chwilę.

Na jednej patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić szpinak. Smażyć chwilę aż zmniejszy objętość. Następnie dodać kawałki fety i przeciśnięty czosnek. Wymieszać, chwilę smażyć aż ser się rozpuści, wlać śmietanę i całość doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Z solą ostrożnie, bo feta jest słona. Chwilę smażyć aż sos trochę zgęstnieje.

W tym samym czasie na drugiej patelni na tłuszczu usmażyć filety z kurczaka po kilka minut z obu stron do zrumienienia. Mięso przełożyć na talerz i polać sosem szpinakowym.

Gotowe :-)

Doskonały będzie z dodatkiem ziemniaków, kaszy lub ryżu, ja podałam ze szparagami i surówką.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
Przepis na zupę krem z pieczarek

Filety z kurczaka ze szpinakiem

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie