czyli radosna twórczość w kuchni...
Kurczak ze szpinakiem to prosty i szybki obiad, lubię takie :-) podałam go ze szparagami i rewelacyjną surówką z surowego kalafiora (przepis TUTAJ). Zachęcam do spróbowania, bo niewiele składników wystarczy, by mieć pyszny obiadek.
SKŁADNIKI:
2 większe filety z kurczaka
200 g świeżych liści szpinaku
100 g sera feta
100 ml śmietany kremówki
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
masło klarowane lub olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Potrzebne będą dwie patelnie.
Filety przekroić wzdłuż na pół i rozbić. Oprószyć solą i pieprzem i odstawić na chwilę.
Na jednej patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić szpinak. Smażyć chwilę aż zmniejszy objętość. Następnie dodać kawałki fety i przeciśnięty czosnek. Wymieszać, chwilę smażyć aż ser się rozpuści, wlać śmietanę i całość doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Z solą ostrożnie, bo feta jest słona. Chwilę smażyć aż sos trochę zgęstnieje.
W tym samym czasie na drugiej patelni na tłuszczu usmażyć filety z kurczaka po kilka minut z obu stron do zrumienienia. Mięso przełożyć na talerz i polać sosem szpinakowym.
Gotowe :-)
Doskonały będzie z dodatkiem ziemniaków, kaszy lub ryżu, ja podałam ze szparagami i surówką.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.