czyli radosna twórczość w kuchni...
Szukasz pomysłu na szybkie śniadanie, które jest zdrowe i efektowne?Te kolorowe gniazda z pieczarkami i jajkiem na chrupiącym toście z awokado to strzał w dziesiątkę! Idealnie sprawdzą się zarówno w domowym zaciszu, jak i na weekendowe poranki, kiedy chcesz zabłysnąć przed bliskimi. Kremowe awokado, aromatyczne pieczarki z cebulą i papryką oraz idealnie ścięte jajko tworzą połączenie, które zachwyca smakiem i wygląda obłędnie. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a efekt… no cóż, trzeba zobaczyć i spróbować samemu!
SKŁADNIKI:
4 kromki chleba tostowego
4 małe jajka
300 g pieczarek
1/2 dowolnej papryki
1 cebula
1 dojrzałe awokado
sól i pieprz do smaku
oliwa + 1 łyżka masła do smażenia
szczypiorek do ozdoby
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki i cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Połowę papryki pokroić w kostkę.
Na patelni na oliwie z dodatkiem masła przesmażamy cebulę, po chwili dodajemy paprykę, jeszcze chwilę smażymy. Następnie wsypujemy pieczarki, całość mieszamy i smażymy do odparowania wody, na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Zawartość patelni dzielimy na 4 równe części i z każdej z nich drewnianą łyżką tworzymy gniazdko, w które wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem.
Patelnię przykrywamy pokrywą i smażymy do ścięcia białka, żółtko powinno być półpłynne.
W międzyczasie kromki chleba tostowego zrumieniamy w opiekaczu.
Awokado obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem na gładką pastę.
Pastą smarujemy gotowe tosty i przekładamy na każdy z nich po jednym gniazdku. Górę można posypać siekanym szczypiorkiem.
Wezwanie do działania:
Wypróbuj ten przepis na gniazda z pieczarkami i jajkiem na toście z awokado i podziel się swoimi wrażeniami w komentarzach! Oznacz mnie również na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, abym mogła zobaczyć Twoje kulinarne dzieło!
Dodatkowe informacje:
© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.