YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

23 grudnia 2021

Skandynawowie wiedzą co dobre :-) Gravlax to filet z łososia marynowany w soli, cukrze i koperku, mój jeszcze z dodatkiem buraków i mocniejszego trunku. Zamiast buraków może być sok z pomarańczy, sok z grejpfruta lub cytryny, ale mnie ta wersja z burakami przypadła do gustu. Gravlax nie wymaga pracy, tylko czasu i bardzo dobrej jakości świeżego filetu z łososia ze skórą‼️Mojego łososia podałam z klasycznym winegretem z dodatkiem koperku,  można też zrobić grzanki lub ziemię z pumpernikla.

 

SKŁADNIKI:

800-1000 g filetu z łososia ze skórą (bez łusek i ości)

6-8 łyżek soli morskiej gruboziarnistej

4 łyżki cukru

pęczek koperku

ok. 50-70 ml wódki

2 mniejsze buraki

folia spożywcza

Sos:

100 ml oliwy z oliwek

2 łyżki octu jabłkowego

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka miodu

sól i pieprz do smaku

koperek siekany

Wszystkie składniki włożyć do małego słoiczka i mocno wstrząsnąć.

 

PRZYGOTOWANIE:

Płat łososia przekroić na pół.

Buraki ugotować w mundurkach lub upiec w piekarniku. Wystudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce.

Koperek posiekać.

Rybę posypać solą (po 3-4 łyżki na kawałek). Następnie posypać cukrem po 2 łyżki na kawałek. Na górę ułożyć buraki i koperek, na koniec całość polać wódką. Kawałki nałożyć na siebie skórą na zewnątrz i mocno zwinąć folią spożywczą.

Włożyć do naczynia, docisnąć np. kartonem mleka i włożyć do lodówki na 2-3 doby, codziennie odlewać wodę z naczynia.

Po 2-3 dniach wyjąć z folii, oczyścić z marynaty i umyć pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Można podawać.

Łosoś smakuje rewelacyjnie, więc będzie świetną przekąską na Święta lub Sylwestra :-)

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Gravlax z buraczkami i delikatnym sosem

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl