czyli radosna twórczość w kuchni...
Skandynawowie wiedzą co dobre :-) Gravlax to filet z łososia marynowany w soli, cukrze i koperku, mój jeszcze z dodatkiem buraków i mocniejszego trunku. Zamiast buraków może być sok z pomarańczy, sok z grejpfruta lub cytryny, ale mnie ta wersja z burakami przypadła do gustu. Gravlax nie wymaga pracy, tylko czasu i bardzo dobrej jakości świeżego filetu z łososia ze skórą‼️Mojego łososia podałam z klasycznym winegretem z dodatkiem koperku, można też zrobić grzanki lub ziemię z pumpernikla.
SKŁADNIKI:
800-1000 g filetu z łososia ze skórą (bez łusek i ości)
6-8 łyżek soli morskiej gruboziarnistej
4 łyżki cukru
pęczek koperku
ok. 50-70 ml wódki
2 mniejsze buraki
folia spożywcza
Sos:
100 ml oliwy z oliwek
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz do smaku
koperek siekany
Wszystkie składniki włożyć do małego słoiczka i mocno wstrząsnąć.
PRZYGOTOWANIE:
Płat łososia przekroić na pół.
Buraki ugotować w mundurkach lub upiec w piekarniku. Wystudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce.
Koperek posiekać.
Rybę posypać solą (po 3-4 łyżki na kawałek). Następnie posypać cukrem po 2 łyżki na kawałek. Na górę ułożyć buraki i koperek, na koniec całość polać wódką. Kawałki nałożyć na siebie skórą na zewnątrz i mocno zwinąć folią spożywczą.
Włożyć do naczynia, docisnąć np. kartonem mleka i włożyć do lodówki na 2-3 doby, codziennie odlewać wodę z naczynia.
Po 2-3 dniach wyjąć z folii, oczyścić z marynaty i umyć pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Można podawać.
Łosoś smakuje rewelacyjnie, więc będzie świetną przekąską na Święta lub Sylwestra :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.