© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Gravlax z buraczkami i delikatnym sosem

Gotowanie Po Mojemu - przepis na pyszną i zdrową pastę z wędzonego pstrąga z kaparami

Skandynawowie wiedzą co dobre :-) Gravlax to filet z łososia marynowany w soli, cukrze i koperku, mój jeszcze z dodatkiem buraków i mocniejszego trunku. Zamiast buraków może być sok z pomarańczy, sok z grejpfruta lub cytryny, ale mnie ta wersja z burakami przypadła do gustu. Gravlax nie wymaga pracy, tylko czasu i bardzo dobrej jakości świeżego filetu z łososia ze skórą‼️Mojego łososia podałam z klasycznym winegretem z dodatkiem koperku,  można też zrobić grzanki lub ziemię z pumpernikla.

 

SKŁADNIKI:

800-1000 g filetu z łososia ze skórą (bez łusek i ości)

6-8 łyżek soli morskiej gruboziarnistej

4 łyżki cukru

pęczek koperku

ok. 50-70 ml wódki

2 mniejsze buraki

folia spożywcza

Sos:

100 ml oliwy z oliwek

2 łyżki octu jabłkowego

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka miodu

sól i pieprz do smaku

koperek siekany

Wszystkie składniki włożyć do małego słoiczka i mocno wstrząsnąć.

 

PRZYGOTOWANIE:

Płat łososia przekroić na pół.

Buraki ugotować w mundurkach lub upiec w piekarniku. Wystudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce.

Koperek posiekać.

Rybę posypać solą (po 3-4 łyżki na kawałek). Następnie posypać cukrem po 2 łyżki na kawałek. Na górę ułożyć buraki i koperek, na koniec całość polać wódką. Kawałki nałożyć na siebie skórą na zewnątrz i mocno zwinąć folią spożywczą.

Włożyć do naczynia, docisnąć np. kartonem mleka i włożyć do lodówki na 2-3 doby, codziennie odlewać wodę z naczynia.

Po 2-3 dniach wyjąć z folii, oczyścić z marynaty i umyć pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Można podawać.

Łosoś smakuje rewelacyjnie, więc będzie świetną przekąską na Święta lub Sylwestra :-)

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
23 grudnia 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...