czyli radosna twórczość w kuchni...
Dzień dobry w niedzielę :-) mój dzisiejszy obiadek... gulasz wołowy, ale zrobiony troszkę inaczej, pod mojego syna, który w sosie wykryje nawet milimetrowy kawałek cebuli :-) Powiem tylko tyle... jadł aż mu się uszy trzęsły. Mięso mięciutkie, sos wyszedł przepyszny, gładki, po zblendowaniu smaki się przegryzły. Łapcie przepis, bo warto.
Na moim profilu na Instagramie @gotowaniepomojemu znajdziecie filmik krok po kroku :-)
Gulasz podałam z kopytkami, idealnie to do siebie pasowało.
SKŁADNIKI:
500 g wołowiny (u mnie pręga)
1 cebula (dałam czerwoną)
4-5 ząbków czosnku
przyprawy: papryka czerwona, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe
mąka pszenna do panierowania
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia + 100 ml zimnej wody
masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Mięso oczyścić z błonek, pokroić na mniejsze kawałki i obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać masło, wsypać paprykę czerwoną, chwilę smażyć, dodać mięso i podsmażyć do zrumienienia. Następnie dodać kawałki cebuli i czosnku, ziele angielskie i liście laurowe, podlać 500 ml zimnej wody i przykryć. Dusić pod przykryciem ok. 2h do miękkości, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
Na koniec przygotować sos.
Z patelni wyjąć mięso, ziele angielskie i liście laurowe. Pozostałość przelać do garnuszka i zblendować. Garnek postawić na palniku i zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą. Sos chwilę zagotować i wlać na patelnię. Dodać mięso, wymieszać i ew. jeszcze doprawić.
KOPYTKA:
dowolna ilość ziemniaków
mąka ziemniaczana
sól do smaku
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie je odcedzić i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę do szerszej miski. Zostawić do wystudzenia. Następnie ziemniaki w misce ugnieść i wygładzić łyżką, podzielić je na 4 części, jedną część odłożyć na bok ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wyrobić ręką na jednolitą masę. Na blacie podsypanym mąką formować ruloniki z ciasta i kroić je w poprzek nożem na kawałki długości ok. 3-4 cm. Kopytka wrzucać partiami do osolonego wrzątku, gotować na małym ogniu 2 minuty od wypłynięcia.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.