czyli radosna twórczość w kuchni...
Czas pomyśleć o sylwestrowych przekąskach, najlepiej takich prostych, które można zrobić wcześniej. Takie właśnie są moje kuleczki serowo-jajeczne ze szczypiorkiem, a już od Was zależy ich smak, bo można użyć sera łagodnego typu Gouda lub długodojrzewającego typu np. Bursztyn lub Rubin, można też obtoczyć w prażonym słoneczniku lub tak jak ja... w prażonym sezamie i czarnuszce. Z poniższego przepisu wyjdzie ok. 12-14 kulek:
SKŁADNIKI:
2 jajka ugotowane na twardo
100 g żółtego sera
pół pęczka szczypiorku
sól i pieprz do smaku
ziarna prażonego sezamu (może być w różnych kolorach), słonecznika lub czarnuszki
Sos:
1 łyżka gęstego jogurtu
2 łyżki majonezu
sól i pieprz
ew. suszone zioła
PRZYGOTOWANIE:
Jajka i ser zetrzeć na drobnej tarce. Szczypiorek posiekać. Wszystko dokładnie wymieszać w misce, formować kulki, obtoczyć w posypce i wstawić do lodówki na min. 1h.
Kuleczki są efektowne i zawsze mają wzięcie :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.