GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

28 grudnia 2021

Czas pomyśleć o sylwestrowych przekąskach, najlepiej takich prostych, które można zrobić wcześniej. Takie właśnie są moje kuleczki serowo-jajeczne ze szczypiorkiem, a już od Was zależy ich smak, bo można użyć sera łagodnego typu Gouda lub długodojrzewającego typu np. Bursztyn lub Rubin, można też obtoczyć w prażonym słoneczniku lub tak jak ja... w prażonym sezamie i czarnuszce. Z poniższego przepisu wyjdzie ok. 12-14 kulek:

 

SKŁADNIKI:

2 jajka ugotowane na twardo

100 g żółtego sera

pół pęczka szczypiorku

sól i pieprz do smaku

ziarna prażonego sezamu (może być w różnych kolorach), słonecznika lub czarnuszki

Sos:

1 łyżka gęstego jogurtu

2 łyżki majonezu

sól i pieprz

ew. suszone zioła

 

PRZYGOTOWANIE:

Jajka i ser zetrzeć na drobnej tarce. Szczypiorek posiekać. Wszystko dokładnie wymieszać w misce, formować kulki, obtoczyć w posypce i wstawić do lodówki na min. 1h.

Kuleczki są efektowne i zawsze mają wzięcie :-)

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Imprezowe kulki serowo-jajeczne

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie