czyli radosna twórczość w kuchni...
Na obiadek proponuję filet z indyka w sosie szpinakowym z dodatkiem papryki i pomidorów suszonych. W miarę szybko zrobione, bo w ciągu godziny, licząc marynowanie mięsa. Do tego u mnie była kasza jęczmienna, palce lizać :-) Można podać również z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Poniżej przepis dla 4 osób:
SKŁADNIKI:
400-500 g filetu z indyka (4 plastry)
200 g mrożonych liści szpinaku lub tyle samo świeżych
7 ząbków czosnku (możecie dać mniej, my lubimy dużo )
200 ml śmietany 30%
2 małe słodkie papryczki
5 pomidorów suszonych w oliwie
sól i pieprz do smaku
ocet jabłkowy lub sok z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
olej
PRZYGOTOWANIE:
Filety delikatnie rozbić, doprawić z obu stron solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny lub octem jabłkowym oraz olejem, na każdy rozsmarować po jednym ząbku czosnku i zostawić na 15 minut. Następnie smażyć na patelni z obu stron po kilka minut i przykryć pokrywą. Usmażone filety przełożyć na talerz, a na tą samą patelnię przełożyć szpinak. Do szpinaku wcisnąć pozostałe 3 ząbki czosnku, dodać pokrojoną paprykę i pokrojone pomidory suszone, doprawić solą i pieprzem oraz wlać śmietanę. Całość doprawić sokiem z cytryny. Wszystko chwilę smażyć. Następnie sos zagęścić wodą zmieszaną z mąką ziemniaczaną. Usmażone filety przełożyć z powrotem na patelnię, delikatnie wymieszać z sosem szpinakowym, przykryć pokrywką i zostawić na 5 minut. Indyk można podawać z kaszą, ryżem, makaronem lub ziemniakami.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.