© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Jajka w koszulkach na grzankach z bekonem i pieczarkami

Jajka w koszulkach to rewelacyjny pomysł na pyszne śniadanie. Jajka podałam na grzankach skropionych oliwą z czosnkiem i ziołami, do tego chrupiący bekon i pieczarki, no i te spływające świeżutkie żółtko... żyć nie umierać :-)

Jak zrobić takie jajuszka? Bardzo prosto, o ile mamy świeże jajka, czyli takie, w których białko jest zwarte, a nie lejące, bo inaczej będzie się rozpływać w garnku. Można to łatwo sprawdzić, zanurzając jajko w szklance zimnej wody, jeśli zostaje na dnie, to jest świeże, a jeśli podnosi się lub wypłynie, to do jajek w koszulkach się nie nada. Najlepsze są jajka do 5 dni od daty zniesienia.

Poniżej przepis na 4 grzanki:

 

SKŁADNIKI:

4 jajka

1 litr wody

1 łyżka octu

Dodatkowo:

4 kromki chleba

4 plastry boczku wędzonego

6-8 szt. pieczarek

sól i pieprz do smaku

szczypiorek

 

PRZYGOTOWANIE:

Boczek podsmażyć na patelni z obu stron i odłożyć go na talerz. Na tej samej patelni na tłuszczu z boczku usmażyć pokrojone w plastry pieczarki, na koniec doprawić je solą i pieprzem.

Kromki chleba podgrzać w tosterze.

Wodę zagotować, do gotującej dodać łyżkę octu i wymieszać. Zmniejszyć moc palnika. Jajko wbić do filiżanki, łyżką zamieszać wodę, robiąc wir i w środek wiru wlać jajko bardzo blisko wody. Zagarnąć białko, żeby tworzyło całość z żółtkiem, gotować 2-2,5 minuty i wyjąć łyżką cedzakową. 

Grzanki ułożyć na talerzu. Na grzankach położyć boczek i pieczarki, na górę położyć jajko, posypać krojonym szczypiorkiem.  Jajka delikatnie przeciąć nożem, żeby żółtko wypłynęło. Śniadanko gotowe:-)

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
27 marca 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...