czyli radosna twórczość w kuchni...
Jajka w koszulkach to rewelacyjny pomysł na pyszne śniadanie. Jajka podałam na grzankach skropionych oliwą z czosnkiem i ziołami, do tego chrupiący bekon i pieczarki, no i te spływające świeżutkie żółtko... żyć nie umierać :-)
Jak zrobić takie jajuszka? Bardzo prosto, o ile mamy świeże jajka, czyli takie, w których białko jest zwarte, a nie lejące, bo inaczej będzie się rozpływać w garnku. Można to łatwo sprawdzić, zanurzając jajko w szklance zimnej wody, jeśli zostaje na dnie, to jest świeże, a jeśli podnosi się lub wypłynie, to do jajek w koszulkach się nie nada. Najlepsze są jajka do 5 dni od daty zniesienia.
Poniżej przepis na 4 grzanki:
SKŁADNIKI:
4 jajka
1 litr wody
1 łyżka octu
Dodatkowo:
4 kromki chleba
4 plastry boczku wędzonego
6-8 szt. pieczarek
sól i pieprz do smaku
szczypiorek
PRZYGOTOWANIE:
Boczek podsmażyć na patelni z obu stron i odłożyć go na talerz. Na tej samej patelni na tłuszczu z boczku usmażyć pokrojone w plastry pieczarki, na koniec doprawić je solą i pieprzem.
Kromki chleba podgrzać w tosterze.
Wodę zagotować, do gotującej dodać łyżkę octu i wymieszać. Zmniejszyć moc palnika. Jajko wbić do filiżanki, łyżką zamieszać wodę, robiąc wir i w środek wiru wlać jajko bardzo blisko wody. Zagarnąć białko, żeby tworzyło całość z żółtkiem, gotować 2-2,5 minuty i wyjąć łyżką cedzakową.
Grzanki ułożyć na talerzu. Na grzankach położyć boczek i pieczarki, na górę położyć jajko, posypać krojonym szczypiorkiem. Jajka delikatnie przeciąć nożem, żeby żółtko wypłynęło. Śniadanko gotowe:-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.