czyli radosna twórczość w kuchni...
Propozycja na niedzielny obiad, który robi się sam i nie trzeba nic doglądać... kaczka w pomarańczach, co tu dużo mówić... wyszła genialna, rozpływająca się w ustach, soczysta i aromatyczna.... przepyszna. Bardzo prosta, z minimalną ilością przypraw, bo tylko sól i majeranek, do tego dwie pomarańcze i tyle...
SKŁADNIKI:
1 kaczka ok. 2 kg
2 pomarańcze
sól i majeranek do smaku
rękaw do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Kaczkę umyć, oczyścić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mocno natrzeć solą również wewnątrz i obsypać majerankiem. Pomarańcze pokroić na ósemki. Kawałki z jednej pomarańczy wcisnąć do środka i spiąć wykałaczkami.
Kaczkę włożyć do rękawa i położyć na blaszce. Kawałkami z drugiej pomarańczy obłożyć kaczkę z zewnątrz. Można ją również skropić sokiem z wyciśniętej pomarańczy. Rękaw spiąć i zrobić dziurki w dwóch miejscach.
Piekarnik nagrzać do 155 stopni i włożyć kaczkę. Piec 2h i 20 minut, następnie wyjąć z piekarnika, rozciąć rękaw tak, żeby odsłonić kaczkę (ja po prostu wycinam górną część rękawa) i z powrotem włożyć do piekarnika na kolejne 20 minut, zwiększyć moc piekarnika do 170 stopni.
Po wyjęciu kaczkę przełożyć na talerz, sos zlać do garnuszka i można go zagęścić wodą z dodatkiem mąki ziemniaczanej i śmietany kremówki.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.