czyli radosna twórczość w kuchni...
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący. Kalafior w towarzystwie podudzi z kurczaka zapiekanych w pomarańczach i ziołach (przepis TUTAJ). Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to naprawdę polecam, bo smak mnie zadziwił :-)
SKŁADNIKI:
1 kalafior
ok. 100 ml oliwy
2-3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Oliwę wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.
Kalafior umyć i pociąć na kawałki jak chleb. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kalafior po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Następnie przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdy kawałek posmarować oliwą i na koniec można jeszcze polać (jak zostanie) oliwą z patelni. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na ok. 15-20 minut.
Kalafior wychodzi al'dente i jest rewelacyjny.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.