GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

28 lipca 2021

To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący. Kalafior w towarzystwie podudzi z kurczaka zapiekanych w pomarańczach i ziołach (przepis TUTAJ). Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to naprawdę polecam, bo smak mnie zadziwił :-) 

 

SKŁADNIKI:

1 kalafior

ok. 100 ml oliwy

2-3 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

oliwa do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Oliwę wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.

Kalafior umyć i pociąć na kawałki jak chleb. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kalafior po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Następnie przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Każdy kawałek posmarować oliwą i na koniec można jeszcze polać (jak zostanie) oliwą z patelni. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na ok. 15-20 minut.

Kalafior wychodzi al'dente i jest rewelacyjny.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
Przepis na zupę krem z pieczarek

Kalafior z piekarnika

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie