© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Kanapeczki i łódeczki z ciasta francuskiego

Róże karnawałowe

Witam serdecznie w ostatni dzień roku, gdybyście jeszcze zastanawiali się nad przekąskami sylwestrowymi, to mam taką propozycję, kanapeczki i łódeczki z ciasta francuskiego. Nie powiem... zabawy trochę przy tym jest, ale smak i wygląd to rekompensują. Na zdjęciach macie krok po kroku jak je przygotować. Dodatki już zależą od Waszego podniebienia, u mnie tak... łódeczki z serkiem łososiowym Tartare do tego kawałki wędzonego łososia i świeży koperek, a kanapeczki z serkiem twarożkiem szczypiorkowym z dodatkiem szynki parmeńskiej, oliwkami i papryką czerwoną. Spróbujcie, bo naprawdę warto :-)

 

SKŁADNIKI:

1 opakowanie ciasta francuskiego

50 g łososia wędzonego

50 g szynki parmeńskiej

100 g serka twarożkowego z łososiem

150 g serka twarożkowego ze szczypiorkiem

kilka oliwek bez pestek

1 mała papryczka słodka

kilka gałązek świeżego koperku

1 jajko do posmarowanie

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto pokroić na kawałki, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, łódeczki zrobić łącząc boki kwadratów. Każdy kawałek dociążyć fasolą Jaś, przed upieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do piekarnika na 200 stopni góra-dół na ok. 15 minut do zrumienienia, wyjąć z piekarnika i wystudzić. Następnie delikatnie wyjąć fasolki i można nadziewać.

Łódeczki wypełnić serkiem łososiowym i kawałkami łososia wędzonego z dodatkiem koperku.

Kanapeczki wypełnić serkiem szczypiorkowym i kawałkami szynki parmeńskiej z dodatkiem oliwek i papryczki.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
31 grudnia 2020

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...