czyli radosna twórczość w kuchni...
Witam serdecznie w ostatni dzień roku, gdybyście jeszcze zastanawiali się nad przekąskami sylwestrowymi, to mam taką propozycję, kanapeczki i łódeczki z ciasta francuskiego. Nie powiem... zabawy trochę przy tym jest, ale smak i wygląd to rekompensują. Na zdjęciach macie krok po kroku jak je przygotować. Dodatki już zależą od Waszego podniebienia, u mnie tak... łódeczki z serkiem łososiowym Tartare do tego kawałki wędzonego łososia i świeży koperek, a kanapeczki z serkiem twarożkiem szczypiorkowym z dodatkiem szynki parmeńskiej, oliwkami i papryką czerwoną. Spróbujcie, bo naprawdę warto :-)
SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego
50 g łososia wędzonego
50 g szynki parmeńskiej
100 g serka twarożkowego z łososiem
150 g serka twarożkowego ze szczypiorkiem
kilka oliwek bez pestek
1 mała papryczka słodka
kilka gałązek świeżego koperku
1 jajko do posmarowanie
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto pokroić na kawałki, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, łódeczki zrobić łącząc boki kwadratów. Każdy kawałek dociążyć fasolą Jaś, przed upieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do piekarnika na 200 stopni góra-dół na ok. 15 minut do zrumienienia, wyjąć z piekarnika i wystudzić. Następnie delikatnie wyjąć fasolki i można nadziewać.
Łódeczki wypełnić serkiem łososiowym i kawałkami łososia wędzonego z dodatkiem koperku.
Kanapeczki wypełnić serkiem szczypiorkowym i kawałkami szynki parmeńskiej z dodatkiem oliwek i papryczki.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.