Pomysł na szybki obiad lub kolację. Mięsko jest pyszne i soczyste, podane z sosem czosnkowym smakuje wyśmienicie. Stripsy można dodać również do kebabów w tortilli... tak zrobiłam i był obiad, i kolacja za jedną robotą :-) Polecam spróbować, bo są przepyszne :-)
SKŁADNIKI:
1 duży filet z kurczaka
Marynata:
100 ml oliwy z oliwek
zioła prowansalskie
odrobina octu jabłkowego lub soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
1 ząbek czosnku
Dodatkowo:
2 jajka
mąka pszenna
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Filet z kurczaka pokroić na mniejsze podłużne kawałki i przełożyć do miski. Następnie wlać oliwę, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, zioła prowansalskie, odrobinę octu jabłkowego lub soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
Na głęboki talerz wbić 2 jajka, doprawić solą i pieprzem, i wymieszać widelcem. Dosypywać mąkę i ciasto mieszać cały czas energicznie widelcem, aż powstanie gęsta konsystencja.
Rozgrzać patelnię z tłuszczem.
Kawałki kurczaka obtoczyć w cieście i smażyć na gorącym oleju po kilka minut z każdej strony.
Najlepiej smakują z sosem czosnkowym - przepis znajdziesz
TUTAJ.
Na moim profilu na
Instagramie widać na filmie, jak łatwo zrobić takie kąski. Polecam, bo są pyszne :-)
SMACZNEGO!!!